Barack Obama: SUA şi UE trebuie să fie pregătite să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei

Preşedintele american Barack Obama a subliniat joi, în cursul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, că "SUA, Uniunea Europeană şi alte state partenere trebuie să fie pregătite să răspundă unei escalade ruse" în Ucraina prin adoptarea de "noi sancţiuni".

669 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: SUA şi UE trebuie să fie pregătite să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei

Barack Obama: SUA şi UE trebuie să fie pregătite să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, publicat la sfârşitul convorbirii dintre cei doi lideri, Obama a evocat "situaţia îngrijorătoare din estul Ucrainei, unde separatiştii proruşi, aparent, cu susţinerea Moscovei, continuă să desfăşoare o campanie de sabotaj şi provocare orchestrată, vizând subminarea şi destabilizarea Ucrainei".

Obama şi Merkel au reiterat îndemnul la adresa Rusiei de a "retrage militarii din regiunea frontalieră" a Ucrainei", a anunţat Casa Albă.

De asemenea, cei doi lideri au discutat despre reuniunea cvadripartită Rusia-Statete Unite-Ucraina-UE, care urmează să aibă loc săptămâna viitoare, la Viena sau Geneva, potrivit unor surse.

Anterior, în cursul unei întâlniri, la Washington, cu omologul său rus Anton Siluanov, secretarul Trezoreriei Statelor Unite Jacob Lew a ameninţat Moscova cu adoptarea unor noi sancţiuni în cazul escaladării conflictului din Ucraina.

Criza din Ucraina, în contextul în care Moscova ameninţă că va întrerupe livrările de gaze în această ţară este discutată, de asemenea, în cadrul unei reuniuni a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale (BM), la Washington.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis joi liderilor din 18 ţări, inclusiv celor din România şi R.Moldova, o scrisoare privind riscurile economice asociate crizei ucrainene.

"Vladimir Putin exprimă extrema preocupare în legătură cu situaţia critică generată de datoriile acumulate de Ucraina şi cu riscurile pe care această situaţie le are asupra livrărilor de gaze ruse", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici