Bashar al-Assad: Siria se va conforma rezoluţiei ONU privind armamentul chimic

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a afirmat că ţara sa se va conforma rezoluţiei ONU privind armamentul chimic care a fost adoptată vineri la New York, potrivit unor declaraţii de presă citate duminică de agenţia oficială Sana.

384 afișări
Imaginea articolului Bashar al-Assad: Siria se va conforma rezoluţiei ONU privind armamentul chimic

Bashar al-Assad (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Bineînţeles, o vom respecta, iar istoria noastră dovedeşte că ne-am respectat întotdeauna semnătura pusă pe toate tratatele pe care le-am semnat", a declarat al-Assad unui jurnalist de la postul italian de televiziune Rai 24, care l-a întrebat dacă Damascul se va conforma rezoluţiei numărul 2.118 a ONU.

El a apreciat că "este evident" că ţara sa va oferi ajutor şi protecţie celor aproximativ 20 de experţi din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care urmează să plece de la Haga luni şi să ajungă la Damasc marţi.

De asemenea, al-Assad a apreciat ca "pozitivă" apropierea dintre Statele Unite şi Iran, principalul său aliat împreună cu Rusia, începută în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York.

"Dacă americanii sunt oneşti în apropierea lor cu Iranul, rezultatele vor fi pozitive în ceea ce priveşte criza siriană şi toate crizele din regiune", afirmă el.

"Iranienii, la fel ca sirienii, nu au încredere în americani (...), dar iranienii nu acţionează cu naivitate în apropierea lor. Este un pas bine studiat, care se bazează pe experienţa iranienilor cu Statele Unite de la Revoluţia iraniană din 1979", a adăugat preşedintele sirian.

Rohani, care s-a aflat în centrul atenţiei la New York, unde a asistat la lucrările Adunării Generale a ONU, a purtat o discuţie la telefon cu preşedintele american Barack Obama chiar înainte să revină la Teheran, vineri.

În schimb, al-Assad a negat Europei orice rol în soluţionarea crizei siriene, mai ales în procesul conferinţei de pace privind Siria, cunoscută ca Geneva 2.

"Sincer, cele mai multe dintre ţările europene nu au capacitatea să joace un rol în (conferinţa) Geneva 2, deoarece nu deţin atuurile necesare pentru ca să reuşească în acest rol", a subliniat el.

"Ei au adoptat politica americană în relaţiile pe care le au cu diferite ţări (din regiune) de pe timpul lui George Bush. Cum să joci un rol dacă îţi lipseşte credibilitatea?", a apreciat el.

"Cum pot să vorbească despre ajutoare umanitare, în timp ce Europa a impus cel mai dur embargo la care a fost supusă Siria de independenţa sa", în 1948, a subliniat şeful statului sirian.

În ceea ce priveşte opoziţia, Bashar al-Assad a insitat că, în opinia sa, "persoanele înarmate sunt terorişti". "Orice partid politic poate asista la conferinţa de la Geneva, dar nu putem vorbi, spre exemplu, cu organizaţii afiliate Al-Qaida sau cu terorişti. Nu putem negocia cu oameni care cer o intervenţie militară în Siria", a declarat el, referindu-se la Coaliţia naţională a opoziţiei siriene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici