Berlinul comemorează 50 de ani de la construirea "Zidului Ruşinii"

Berlinul marchează sâmbătă 50 de ani de la construirea Zidului care a împărţit oraşul în două timp de 28 de ani şi le aduce un omagiu celor care au murit în încercarea de a-l trece. În noaptea de sâmbătă, 12 august, spre duminică, 13 august, liderul Germaniei de Est comuniste (RDG), Walter Ulbricht, dădea ordinul de lansare a "operaţiunii Trandafirul".

305 afișări
Imaginea articolului Berlinul comemorează 50 de ani de la construirea "Zidului Ruşinii"

Zidul Berlinului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Peste zece mii de militari est-germani au fost desemnaţi să înalţe "un zid de protecţie antifascist", o barieră care va putea limita exodul locuitorilor din RDG către zonele ocupate de aliaţi şi care îi va împiedica pe aceştia să fugă prin enclava capitalistă care era Berlinul de Vest. Peste 2,5 milioane de persoane au părăsit deja RDG, cu 19 milioane de locuitori.

Ascunşi în vehicule, săpând tuneluri sau sărind zidul, germanii din est vor continua prin toate mijloacele să ajungă în Vest. Un număr de 136 dintre ei au murit la baza zidului, iar în total au murit 600 sau 700 de persoane, potrivit istoricilor, în încercarea de a fugi din regimul comunist.

Comemorările ar trebui să înceapă în cursul dimineţii, în capela construită pe zona unde se ridica zidul, prin citirea, timp de şapte ore, a vieţii acestor fugari doborâţi de gloanţele grănicerilor.

La ora 10.00, preşedintele german Christian Wulf va rosti un discurs, în prezenţa cancelarului conservator Angela Merkel şi a primarului social-democrat al Berlinului Klaus Wowereit, la Memorialul de pe Bernauer Strasse, o stradă tăiată în două de "Zidul Ruşinii".

La prânz, clopotele bisericilor vor bate şi trenurile se vor opri în gări. Reţeaua de metrou şi trenurile regionale încă nu au ajuns la configurarea dinaintea Zidului, după 22 de ani de la căderea acestuia, în 1989.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici