Berlinul îndeamnă cele două tabere din Ucraina să respecte acordul privind ieşirea din criză: "Este ultima şansă pentru o evoluţie paşnică"

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a îndemnat sâmbătă Guvernul şi opoziţia din Ucraina să respecte acordul semnat în vederea ieşirii din criză, potrivit unui comunicat emis de către minister.

195 afișări
Imaginea articolului Berlinul îndeamnă cele două tabere din Ucraina să respecte acordul privind ieşirea din criză: "Este ultima şansă pentru o evoluţie paşnică"

Berlinul îndeamnă cele două tabere din Ucraina să respecte acordul cu privire la ieşirea din criză: "Este ultima şansă pentru o evoluţie paşnică" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"De-acum depinde de cele două părţi aflate în conflict - atât de Guvern, cât şi de opoziţie - să respecte ceea ce s-a convenit şi să înceapă să construiască o relaţie de încredere", se arată în comunicat.

"Situaţia rămâne deosebit de fragilă", subliniază Steinmeier, în opinia căruia prioritară este "angajarea negocierilor în vederea formării unui guvern provizoriu (...). Este cel mai important lucru ca Ucrainei să i se ofere un guvern stabil, acceptat de ambele părţi".

"Noi am oferit un cadru. Ceea ce va fi aşezat în acest cadru este necesar să fie aşezat de către ucraineni. Actuala conducere politică şi opoziţia au, în prezent, şansa unei apropieri, în baza acordului. Sper că această şansă va fi folosită (...). Poate că este ultima şansă să se ajungă la o evoluţie paşnică pentru viitorul Ucrainei", insistă ministrul.

Opoziţia a început sâmbătă să preia pârghiile puterii în Ucraina, îndemnând Parlamentul să voteze destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici, care a părăsit Kievul şi a cărui prăbuşire de la putere pare inevitabilă.

Deputaţii au adoptat o rezoluţie privind eliberarea imediată din închisoare a opozantei încarcerate Iulia Timoşenko. Doi apropiaţi ai acesteia au fost desemnaţi la conducerea Parlamentului şi, respectiv a Ministerului de Interne.

Retragerile din tabăra şefului statului continuau sâmbătă, la o zi după semnarea unui acord între opoziţie şi preşedinte, care prevede concesii politice importante din partea lui Ianukovici, acordate sub presiunea europenilor, în urma băii de sânge care a avut loc în centrul Kievului, unde, în decurs de trei zile, au fost ucise aproape 80 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici