Biden semnează un ordin pentru a contribui la protejarea accesului la avorturi în SUA

Preşedintele SUA, Joe Biden, va semna vineri un ordin executiv pentru a contribui la protejarea accesului femeilor la avort şi contracepţie, după ce Curtea Supremă a anulat luna trecută decizia Roe vs. Wade, care a legalizat avortul, a anunţat Casa Albă.

516 afișări
Imaginea articolului Biden semnează un ordin pentru a contribui la protejarea accesului la avorturi în SUA

Biden, membru al Partidului Democrat, a fost presat de susţinători, în special de progresişti, să ia măsuri după această decizie istorică, care a răsturnat aproximativ 50 de ani de protecţie a drepturilor reproductive ale femeilor, potrivit Reuters.

Biden va da instrucţiuni Departamentului de Sănătate şi Servicii Umane să ia măsuri pentru a proteja şi extinde accesul la "avortul medicamentos" aprobat de Food and Drug Administration, a precizat Casa Albă.

De asemenea, el va ordona departamentului să se asigure că femeile au acces la asistenţă medicală de urgenţă, servicii de planificare familială şi contracepţie, inclusiv dispozitive intrauterine (DIU).

Procurorul general şi consilierul Casei Albe vor convoca avocaţi pro bono şi alte organizaţii pentru a oferi consultanţă juridică pacienţilor care doresc să facă avort, precum şi furnizorilor de avorturi.

"O astfel de reprezentare ar putea include protejarea dreptului de a călători în afara statului pentru a căuta îngrijiri medicale", a declarat Casa Albă într-un comunicat.

Hotărârea Curţii Supreme a restabilit capacitatea statelor de a interzice avortul. Ca urmare, femeile cu sarcini nedorite se confruntă cu alegerea de a călători într-un alt stat în care procedura rămâne legală şi disponibilă, de a cumpăra pastile de avort online sau de a face un avort ilegal, potenţial periculos.

Biden a condamnat decizia instanţei.

Problema ar putea contribui la aducerea democraţilor la urne la alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie, când republicanii au şansa de a prelua controlul Congresului. Democraţii au o majoritate redusă în Camera Reprezentanţilor şi controlează Senatul, divizat în mod egal, prin votul de departajare al vicepreşedintelui Kamala Harris.

Ordinul executiv emis vineri de Biden vizează, de asemenea, protejarea intimităţii pacientelor şi asigurarea siguranţei clinicilor mobile de avort la frontierele statelor şi dispune înfiinţarea unui grup operativ pentru a coordona răspunsul administraţiei privind accesul la serviciile de sănătate reproductivă, a precizat Casa Albă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici