Bilanţul protestelor din Turcia a ajuns la cinci morţi

Un tânăr în vârstă de 19 ani, rănit în timpul manifestaţiilor din Turcia, a murit la spital în urma rănilor suferite, ridicând la cinci bilanţul victimelor acestei mişcări de contestare fără precedent a regimului islamo-conservator, a anunţat miercuri agenţia de presă Dogan.

122 afișări
Imaginea articolului Bilanţul protestelor din Turcia a ajuns la cinci morţi

Bilanţul protestelor din Turcia a ajuns la cinci morţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Victima, Ali Ismail Korkmaz, un student al Universităţii din Eskisehir (centru-vest), a fost atacat, la 2 iunie, de către necunoscuţi, în timp ce participa la o manifestaţie organizată în acelaşi oraş, precizează agenţia.

Grav rănit la cap şi suferind de o hemoragie cerebrală, tânărul a decedat în clinica în care a fost internat.

Asociaţia Turcă a Medicilor (TBB), contactată de AFP, nu a fost în măsură imediat să confirme noul deces, dar o purtătoare de cuvânt a subliniat că tânărul figura printre persoanele "grav rănite" în incidentele legate de fronda care a afectat timp de trei săptămâni Turcia începând din 31 mai.

Alte patru persoane, trei manifestanţi şi un poliţist, au fost ucise în cursul mişcării de contestare, iar alte aproape 8.000 rănite, potrivit unui bilanţ oficial publicat de TBB.

La 31 mai, poliţia turcă a intervenit violent pentru a evacua câteva sute de activişti ecologişti din Parcul Gezi, în centrul Istanbului, care se opuneau tăierii copacilor în cadrul proiectului de reamenajare a Pieţii Taksim.

Violenţa acestei intervenţii a stârnit furia în rândul a numeroşi turci şi a transformat mişcarea de apărare a parcului într-o vastă mişcare de protest politic faţă de Guvernul islamo-conservator, aflat la putere din 2002.

Potrivit unor evaluări ale poliţiei, aproximativ 2,5 milioane de persoane au ieşit pe stradă în aproape 80 de oraşe timp de trei săptămâni pentru a cere demisia premierului Recep Tayyip Erdogan, acuzat de alunecare spre autoritarism şi că vrea să "islamizeze" societatea turcă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici