Bilanţul victimelor intemperiilor din Brazilia ar putea depăşi 1.000 de persoane

Numărul victimelor ploilor torenţiale de săptămâna trecută, din apropiere de Rio de Janeiro, ar putea depăşi 1.000 de persoane, potrivit ultimelor bilanţuri oficiale care confirmă vineri 759 de morţi şi 400 de dispăruţi.

81 afișări
Imaginea articolului Bilanţul victimelor intemperiilor din Brazilia ar putea depăşi 1.000 de persoane

Bilanţul victimelor intemperiilor din Brazilia ar putea depăşi 1.000 de persoane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numărul morţilor confirmaţi este de 759, au anunţat Apărarea Civilă şi Ministerul Sănătăţii.

Oraşele cele mai afectate sunt Nova Friburgo, cu 365 de victime, şi Teresopolis cu 308.

Ministerul public din Rio de Janeiro a înregistrat 401 persoane dispărute. Această cifră se schimbă pe măsură ce persoanele date dispărute de rude sunt găsite sau echipele de salvare degajează corpurile neînsufleţite din marea de noroi, care a acoperit această regiune muntoasă, situată la aproximativ 100 de kilometri nord de Rio de Janeiro.

Pe de altă parte, aproximativ 14.000 de persoane au rămas fără adăpost şi sunt găzduite în centre de primire provizorii sau de rude.

Majoritatea victimelor au fost surprinse în somn, în primele ore ale zilei de 12 ianuarie.

Ploile sezoniere, de obicei puternice, au fost de o violenţă extremă de această dată, în câteva ore înregistrându-se cantităţile echivalente unei luni întregi de precipitaţii. Acestea au antrenat avalanşe de noroi, copaci smulşi din rădăcini şi pietre care au măturat totul în calea lor.

Apărarea civilă din Nova Friburgo a anunţat vineri că începe un recensământ al miilor de persoane afectate de ploi pentru a putea plăti o primă indemnizaţie.

Guvernul federal a anunţat un ajutor imediat de 60 de milioane de dolari. Cantonul elveţian şi oraşul Fribourg au anunţat un ajutor. Oraşul Nova Friburgo a fost înfiinţat în secolul al XIX-lea de colonişti veniţi din această regiune elveţiană, a anunţat vineri presa.

La zece zile după această catastrofă, una dintre cele mai grave din istoria Braziliei, această zonă turistică este încă departe de a reveni la normal. Numeroşi locuitori se află încă în sate izolate, unde elicoptere ale armatei le aduc provizii de apă şi hrană.

În afara unor precipitaţii excepţionale, construirea ilegală pe versanţi şi neglijenţa autorităţilor sunt considerate responsabile de numărul mare de victime în fiecare an în sezonul ploilor, în timpul verii australe.

Noul preşedinte Dilma Rousseff, care i-a succedat în funcţie la 1 ianuarie lui Luiz Inacio Lula da Silva, a promis să pună în aplicare un plan de prevenire şi alertă înaintea Cupei Mondiale de fotbal din 2014.

Aproximativ cinci milioane de brazilieni trăiesc în circa 500 de zone cu risc în toată ţara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici