Blinken şi-a început vizita în China pe fondul unor dezacorduri majore între Washington şi Beijing

  • Secretarul de stat american, Antony Blinken, a sosit miercuri la Shanghai.
  • Vizita lui în China vine pe fondul unor relaţii ceva mai stabile între SUA şi China.
  • Există însă o serie de dezacorduri majore care ameninţă stabilitatea relaţiilor dintre rivalii globali.
323 afișări
Imaginea articolului Blinken şi-a început vizita în China pe fondul unor dezacorduri majore între Washington şi Beijing

Blinken şi-a început vizita în China pe fondul unor dezacorduri majore între Washington şi Beijing

La Shanghai, Blinken se va întâlni cu lideri din mediul de afaceri înainte de a se îndrepta spre Beijing pentru discuţii vineri cu omologul său, ministrul de Externe Wang Yi, şi o posibilă întâlnire cu preşedintele Xi Jinping.

Vizita lui Blinken se doreşte a fi una prin care să se tempereze încordarea apărută în relaţiile celor două ţări la începutul anului trecut. Însă Washingtonul şi Beijngul au făcut puţine progrese în ceea ce priveşte reducerea aprovizionării Chinei cu substanţe chimice folosite pentru fabricarea fentanilului, Taiwanul rămâne un punct fierbinte, iar tensiunile se intensifică din cauza susţinerii Chinei pentru Rusia în războiul din Ucraina, notează Reuters.

Deşi este puţin probabil să se înregistreze progrese semnificative în timpul vizitei, ambele ţări doresc "linii de comunicare deschise pentru a evita scenarii stânjenitoare", a declarat Alfred Wu, profesor asociat la Şcoala de politici publice Lee Kuan Yew din Singapore.

Blinken va face presiuni asupra Chinei pentru a împiedica firmele sale să îşi retehnologizeze şi să reaprovizioneze baza industrială de apărare a Rusiei.

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, la doar câteva zile după ce a convenit un parteneriat "fără limite" cu Beijingul şi, deşi China s-a ferit să furnizeze arme, oficialii americani avertizează că firmele chineze trimit tehnologie cu dublă utilizare care ajută efortul de război al Rusiei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici