Candidaţi romi, inclusiv în România, la alegerile europene din 2014

O organizaţie pentru apărarea romilor, Agenţia europeană pentru romi (AER), a anunţat marţi că va prezenta opt candidaţi la alegerile europene din 2014, între care şi în România, cu obiectivul de a lupta împotriva discriminării şi de a ameliora integrarea acestei comunităţi.

556 afișări
Imaginea articolului Candidaţi romi, inclusiv în România, la alegerile europene din 2014

Candidaţi romi, inclusiv în România, la alegerile europene din 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vremea discriminării faţă de romi s-a terminat, acum vrem să ne afirmăm pe plan politic european", a declarat în cursul unei conferinţe de presă la Bruxelles Stefan Rostas, preşedintele AER, care va fi candidat anul viitor.

Prin acest demers, organizaţia neguvernamentală vrea să "lupte împotriva oricărui derapaj şi a segregării rasiale, să afirme drepturile populaţiei rome şi să promoveze integrarea acesteia".

AER va prezenta un candidat în Franţa, doi în Belgia, dar va fi prezentă şi în Germania şi România, ţara europeană cu cel mai mare număr de romi.

O deputată de origine romă, unguroaica Livia Jaroka (PPE, conservatori), aleasă pe lista partidului conservator FIDESZ, aflat la putere la Budapesta, deţine în prezent un loc în Parlamentul European.

Între 10 şi 12 milioane de romi trăiesc pe continentul european, dintre care şase milioane în UE, majoritatea în Europa centrală şi de sud-est.

Rostas a reacţionat, de asemenea, la declaraţiile ministrului francez de Interne, Manuel Valls, care a acuzat, joi, romii că nu vor să se integreze "din motive culturale sau pentru că sunt în mâinile unor reţele versate în cerşetorie şi prostituţie".

"Astfel de declaraţii sunt inadmisibile", a declarat el. "Romii nu sunt proxeneţi", a insistat Rostas. În opinia AER, astfel de declaraţii "nu fac decât să intensifice rasismul împotriva unei populaţii care este desemnată adeseori drept ţapul ispăşitor al unei politici de securitate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici