Casa Albă nu exclude posibilitatea continuării negocierilor asupra programului nuclear iranian

Negocierile asupra programului nuclear iranian vor continua şi după termenul limită dacă va exista o intenţie reală în privinţa soluţionării divergenţelor atât din partea Teheranului, cât şi din partea marilor puteri, a apreciat joi Casa Albă.

68 afișări
Imaginea articolului Casa Albă nu exclude posibilitatea continuării negocierilor asupra programului nuclear iranian

Casa Albă nu exclude posibilitatea continuării negocierilor asupra programului nuclear iranian (Imagine: HEPTA)

"Atât preşedintele, cât şi negociatorii vor un angajament autentic din partea tuturor celor prezenţi în jurul mesei, adică din partea iranienilor şi din partea partenerilor noştri din P5+1, ca punctele care rămân în suspans să fie soluţionate în mod constructiv", a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama.

"Atâta timp cât vor exista dovezi tangibile cu privire la depunerea unui efort constructiv, discuţiile vor putea continua", a subliniat Earnest.

Dacă discuţiile nu vor fi constructive, a avertizat el, Barack Obama îi va rechema pe negociatorii americani.

"Noi am fost foarte clari cu privire la ce anume aşteptăm pentru a ajunge la un acord final. Este puţin probabil ca negocierile să dureze săptămâni întregi. Dar, încă o dată, nu voi specula asupra finalului lor", a spus purtătorul de cuvânt.

Negocierile de la Viena asupra programului nuclear iranian, care ar fi trebuit să se încheie marţi, au fost prelungite până vineri.

Negocierile fuseseră deja prelungite până la 7 iulie, după depăşirea termenului limită iniţial de la 30 iunie.

Într-un ultim efort de a ajunge la un consens până la noul termen limită, durata acordului şi eforturile de a consacra orice înţelegere într-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU au devenit puncte de fricţiuni grave. Iranul a cerut ca anularea embargoului asupra armamentului pe care i l-a impus ONU să fie menţionată în rezoluţie. Însă marile puteri din Grupul P5+1 (membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU - China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite - şi Germania) sunt reticente să facă acest lucru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici