CEDO condamnă Rusia să plătească daune de 32.000 de euro unui activist din opoziţie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a decis că Rusia trebuie să plătească despăgubiri unui militant al opoziţiei ruse, care a fost arestat în 2012 în Moscova, după ce a protestat faţă de realegerea lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte al Rusiei, anunţă Reuters.

466 afișări
Imaginea articolului CEDO condamnă Rusia să plătească daune de 32.000 de euro unui activist din opoziţie

Rusiei condamnată de CEDO să plătească daune de 32.000 de euro unui activist din opoziţie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

Potrivit deciziei publicate pe site-ul instituţiei, CEDO obligă Rusia să plătească lui Evgheni Frumkin despăgubiri în valoare de 25.000 de euro şi cheltuieli de judecată în valoare de 7.000 de euro.

Evgheni Frumkin a stat în închisoare 15 zile după ce a participat la protestele din piaţa Bolotnaia organizate cu o seară înainte de renumirea lui Putin în funcţia de preşedinte al Rusiei.

CEDO a decis că "măsurile luate împotriva (lui Frumkin) au fost extrem de disproporţionate în raport cu scopul urmărit", cazul protestatarilor din piaţa Bolotnaia devenind celebru în Rusia, criticii lui Putin considerând măsurile luate împotriva acestora drept exemple de represiune faţă de opozanţi.

Putin rămâne cel mai popular politician din Rusia la ora actuală şi pare să aibă toate şansele pentru a fi reales preşedinte al ţării şi în 2018.

Nu este clar, deocamdată, dacă Rusia intenţionează să respecte decizia CEDO şi să plătească daune lui Frumkin. Ministerul rus al Justiţiei nu a comentat decizia dată de CEDO.

La protestul din Bolotnaia, aproximativ 400 de persoane au fost arestate şi alte zeci au fost rănite în confruntări între poliţişti şi protestatari, ambele părţi acuzându-se reciproc de provocarea violenţelor. Mai mulţi protestatari au primit condamnări pe mai mulţi ani la închisoare pentru implicarea în protestele violente, printre aceştia aflându-se şi Serghei Udalţov, un cunoscut lider al opoziţiei ruse.

Frumkin a fost încarcerat pentru obstrucţionarea traficului şi nerespectarea ordinelor poliţiei.

Ca reacţia la deciziile CEDO, Putin a semnat în decembrie o lege care permite Curţii Constituţionale a Rusiei să decidă dacă hotărârile CEDO să fie respectate sau nu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici