CEDO consideră "inechitabil" procesul lui Mihail Hodorkovski

Procesul oamenilor de afaceri ruşi Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev, aflaţi în închisoare, a fost considerat "inechitabil", joi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

491 afișări
Imaginea articolului CEDO consideră "inechitabil" procesul lui Mihail Hodorkovski

Mihail Hodorkovski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Judecătorii de la Strasbourg au apreciat că acuzaţiile aduse celor doi "au fundamente solide", dar că procesul a fost "inechitabil" şi că "încarcerarea lor în penitenciare îndepărtate nu este justificată".

Într-o hotărâre lungă şi complexă, ei au reţinut o serie de încălcări din partea Rusiei ale Convenţiei europene a drepturilor omului, între care, în primul rând, o încălcare a "dreptului la un proces echitabil", o "atingere adusă confidenţialităţii relaţiei avocat/client, dar şi colectării şi examinării probelor de către jurisdicţia care judecă".

În baza aceluiaşi articol al Convenţiei, ei nu au spus nimic împotriva Rusiei cu privire la imparţialitatea judecătorului care a prezidat procesul în 2005 şi nici referitor la perioada de "timp şi facilităţile acordate în vederea pregătirii apărării lor".

Arestaţi în 2003, Hodorkovski şi Lebedev ispăşesc în prezent o pedeapsă la 13 ani de închisoare - pronunţată în urma unui apel -, pentru fraudă fiscală şi escrocherie la scară mare. Astfel cei doi sunt eliberabili abia în 2016.

La fel ca într-o decizie anterioară, în 2011, CEDO nu a recunoscut o motivaţie politică a acestei condamnări, invocată de de către reclamanţi.

Curtea a condamnat Rusia să îi plătească suma de 10.000 de euro lui Hodorkovski, pentru un prejudiciu moral, dar a respins cererea lui Lebedev de despăgubiri materiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici