CEDO ordonă Rusiei să le achite aproape 1,9 miliarde de euro foştilor acţionari de la Iukos. REACŢIA Ministerului rus al Justiţiei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ordonat joi Rusiei să le achite aproape 1,9 miliarde de euro foştilor acţionari de la grupul petrolier Iukos, cu titlu de despăgubiri pentru nereguli în procedura fiscală intentată societăţii în anul 2000.

394 afișări
Imaginea articolului CEDO ordonă Rusiei să le achite aproape 1,9 miliarde de euro foştilor acţionari de la Iukos. REACŢIA Ministerului rus al Justiţiei

CEDO ordonă Rusiei să le achite aproape 1,9 miliarde de euro foştilor acţionari de la Iukos

Reclamanţii au afirmat că acţionează în numele a circa 55.000 de foşti acţionari spoliaţi. Ei cereau despăgubiri mult mai mari din partea Moscovei - aproape 38 de miliarde de euro, în cadrul acestei proceduri pe care CEDO a soluţionat-o pe fond în septembrie 2011.

La acea dată, Curtea a apreciat că anumite puncte ale procedurii fiscale iniţiate împotriva Iukos au adus atingere drepturilor sale fundamentale, însă şi-a amânat decizia privind despăgubirile datorate de Moscova.

CEDO a refuzat însă să ia în considerare că Kremlinul a împins în mod intenţionat spre faliment, în 2007, societatea opozantului Mihail Hodorkovski, o analiză pe care Rusia a salutat-o atunci.

Decizia de joi, care poate fi atacată prin apel, intervine în condiţiile în care Rusia a fost condamnată luni de un alt tribunal internaţional, Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga, să plătească suma de 50 de miliarde de dolari despăgubiri acţionarilor companiei petroliere Iukos, în contul activelor expropriate.

Decizia CEDO este injustă şi părtinitoare, apreciază Ministerul rus al Justiţiei

Decizia CEDO care ordonă Rusiei să le achite aproape 1,9 miliarde de euro foştilor acţionari ai grupului petrolier Iukos este injustă şi părtinitoare, a apreciat joi Ministerul rus al Justiţiei, citat de AFP.

"Ministerul Justiţiei din Rusia nu consideră această decizie un exemplu de abordare justă şi imparţială a evaluării elementelor juridice şi faptice", a afirmat ministerul într-un comunicat.

Ministerul aminteşte că decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) poate face obiectul unui apel în termen de trei luni, fără a preciza dacă Rusia intenţionează să acţioneze în acest sens.

Fostul oligarh şi critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, proprietarul Iukos înaintea desfiinţării societăţii, a declarat în mai multe rânduri că nu intenţionează să ceară daune.

Hodorkovski "nu are nici o revendicare pe fondurile anunţate de tribunalele europene în favoarea acţionarilor Iukos, inclusiv în ceea ce priveşte decizia dată astăzi de CEDO", a declarat joi, pentru agenţia Interfax, purtătoarea sa de cuvânt, Olga Pispanen.

Leonid Nevzlin, fost asociat şi om de încredere al lui Mihail Hodorkovski, a apreciat la rândul său că această decizie nu va schimba cu nimic politica autorităţilor ruse.

"Autorităţile va trebui să plătească, vor suporta prejudiciul, dar nici Vladimir Putin, nici (preşedintele Rosneft) Igor Secin nu vor schimba" politica, a declarat el la postul de radio Ecoul Moscovei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici