Cel mai VIOLENT ciclon al anului: Crucea Roşie estimează că 1.200 de persoane au murit - GALERIE FOTO

Cel puţin 100 de persoane au murit, iar alte 100 au fost rănite într-un oraş din centrul Filipinelor, după trecerea taifunului Haiyan, ciclonul prezentat ca fiind cel mai violent din lume în acest an, au anunţat sâmbătă autorităţile locale.

1393 afișări
Imaginea articolului Cel mai VIOLENT ciclon al anului: Crucea Roşie estimează că 1.200 de persoane au murit - GALERIE FOTO

Cel mai VIOLENT ciclon al anului: Bilanţul taifunului Haiyan din Filipine, "probabil sute de morţi" - GALERIE FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE Crucea Roşie estimează că 1.200 de persoane au murit

Aproximativ 1.200 de persoane ar fi murit în Filipine, devastat taifunului Haiyan, unul dintre cele mai puternice de pe planetă, a anunţat sâmbătă Crucea Roşie locală.

"Este o estimare. Alte (autorităţi) trebuie să facă numărătoarea" precisă a victimelor provocate de această furtună, a declarat pentru AFP secretarul general al Crucii Roşii filipineze, Gwendolyn Pang.

UPDATE: Probabil sute de morţi în Filipine, în urma trecerii taifunului Haiyan - Guvern

Supertaifunul Haiyan a provocat probabil moartea a sute de persoane într-un oraş din Filipine, cel mai afectat de furtună, a declarat sâmbătă un ministru filipinez care s-a deplasat la faţa locului, relatează AFP.

Întrebat despre numărul persoanelor care au murit în oraşul de coastă Palo şi în împrejurimi, pe coasta de est a arhipelagului, ministrul Energiei, Jericho Petilla, a răspuns: "cred că sute".

Palo şi Tacloban, capitala provinciei Leyte, pe insula cu acelaşi nume, sunt printre oraşele cele mai afectate de taifunul Haiyan, care a traversat vineri centrul arhipelagului, ajungând pe coasta de est, înainte de a se îndrepta, sâmbătă, spre Marea Chinei de Sud.

Acesta se îndreaptă spre Vietnam, unde ar urma să ajungă duminică şi unde autorităţile au evacuat aproximativ 100.000 de persoane.

Anterior în cursul zilei, autorităţile locale au menţionat moartea a peste 100 de persoane la Tacloban, un oraş cu 220.000 de locuitori.

Ministrul Energiei, originar din regiune, a fost trimis la faţa locului de preşedintele Benigno Aquino, şi a survolat zona cu elicopterul.

"Palo, Ormoc, Burauen, Carigara... Peste tot este acelaşi lucru. Locuinţele au rămas fără acoperiş, iar copacii zac pe jos", a declarat el pentru televiziunea ABS-CBN, enumerând localităţile din insula Leyte. Dar numărul victimelor este cu siguranţă mai ridicat la Palo, a adăugat el.

GALERIE FOTO

Cu rafale de vânt de până la 315 kilometri pe oră, Haiyan este taifunul cel mai violent din acest an din lume şi unul dintre cele mai puternice care a atins vreodată uscatul în ultimele decenii.

Peste patru milioane de persoane trăiesc în zonele prin care a trecut acesta, a precizat Guvernul filipinez.

Mai multe regiuni afectate de furtună erau în continuare izolate, sâmbătă, reţelele de electricitate şi de telefonie fiind distruse. Dar primele informaţii strânse evocă o situaţie de urgenţă.

Astfel, directorul aeroportului din Tacloban a comunicat prin radio un bilanţ de cel puţin 100 de morţi, care zac pe marginea drumurilor, şi circa 100 de răniţi, a declarat John Andrews, director general adjunct al autorităţii pentru aviaţie civilă din Filipine.

"Terminalul, turnul de control şi toate echipamentele de comunicaţii au fost distruse", a precizat el pentru AFP, citând oficialul local care a stabilit o legătură radio.

Zone întregi din Tacloban sunt rase din temelii, a mărturisit un fotograf al AFP. Taifunul a traversat oraşul atunci când intensitatea sa era maximă, la scurt timp după ce a atins uscatul.

Copacii şi stâlpii de electricitate zăceau la sol şi numeroase maşini erau răsturnate. Locuitorii, înspăimântaţi, le cereau apă jurnaliştilor veniţi la faţa locului.

Opt cadavre zăceau în capela aeroportului din oraş.

Valuri de trei metri s-au abătut asupra coastei, a afirmat Crucea Roşie.

Guvernul a trimis 15.000 de soldaţi în zonele cele mai afectate şi avioane C130 încărcate cu material de prim-ajutor şi comunicaţii, elicopterie şi unităţi de infanterie, a declarat pentru AFP Ramon Zagala, purtătorul de cuvânt al armatei.

Informaţiile care vin din Tacloban şi Palo sugerează ce este mai rău pentru alte localităţi din regiune, multe inaccesibile.

Guvernul şi-a exprimat îngrijorarea, în timp ce 800.000 de persoane au fost evacuate în adăposturi în apropierea furtunii. "Preşedintele întreabă de ce sunt atât de multe victime", a declarat presei Rene Almendras, secretarul cabinetului preşedintelui Benigno Aquino.

Niciun contact nu a fost stabilit cu oraşul portuar Guiuan (40.000 de locuitori), punctul de intrare a taifunului în Filipine, vineri dimineaţa.

"Avem informaţii care menţionează clădiri prăbuşite, case rase de la temelie şi alunecări de teren", a declarat pentru AFP şeful Crucii Roşii din Filipine, Gwendolyn Pang. "Dar nu putem spune cu certitudine care este amploarea pagubelor".

În fiecare an, arhipelagul filipinez este traversat de aproximativ 20 de furtuni puternice sau taifunuri, în perioada iunie-octombrie. Arhipelagul este prima zonă de uscat pe care o întâlnesc furtunile ce se formează în Pacific.

Taifunul cel mai violent din 2012, Bopha, a traversat şi el Filipinele, provocând aproximativ 2.000 de morţi sau dispăruţi în Mindanao, o insulă din sudul ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici