Cel puţin 40 de morţi într-un atac cu bombă ce a vizat un sediu al poliţiei în vestul Libiei

Cel puţin 40 de persoane au murit joi, într-un atac cu bombă ce a vizat un centru de antrenament al poliţiei din vestul Libiei, în ceea ce pare a fi un atentat sinucigaş, informează BBC News online.

595 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 40 de morţi într-un atac cu bombă ce a vizat un sediu al poliţiei în vestul Libiei

Cel puţin 40 de morţi într-un atac cu bombă ce a vizat un sediu al poliţiei în vestul Libiei (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Atacul a avut în oraşul Zliten, din vestul Libiei, unde se află o fostă bază militară, utilizată drept centru de antrenament pentru poliţiştii libieni locali. Potrivit delegatului ONU în Libia, Martin Kobler, ar fi vorba de un atac terorist sinucigaş. Presa libiană relatează că, în momentul atacului, sute de cadeţi se aflau în afara bazei militare, efectuând antrenamente.

Cel puţin 40 de persoane au murit în atacul cu bombă de joi, a anunţat primarul oraşului Zliten, Miftah Lahmadi.

Ministrul Sănătăţii al guvernului rival libian a anunţat că a fost declarată stare de urgenţă, victimele urmând a fi transferate la spitale din Tripoli şi Misrata. Explozia a fost auzită de la 60 de kilometri depărtare, până în oraşul Misrata.

Alte agenţii de presă susţin că cel puţin 50 de persoane au murit în atacul cu bombă.

Din august 2014, Libia se confruntă cu un conflict între cele două guverne ale ţării, cel recunoscut pe plan internaţional, cu sediul în Tobruk, şi cel islamist cu sediul în Tripoli. Conflictul a divizat sute de mii de oameni, suplimentând valul de refugiaţi care se îndreaptă spre Europa, traversând Marea Mediterană.

Parlamentele rivale ale Libiei au semnat, pe data de 17 decembrie, un acord intermediat de ONU pentru formarea unui guvern unitar cu sediul la Tripoli. ONU a aprobat acest acord la sfârşitul lunii decembrie, însă noul Guvern trebuie să mai obţină votul pozitiv din partea Parlamentului legitim din estul ţării, înainte de 17 ianuarie, dar preşedintele legislativului se opune acestui acord.

De luni, forţele libiene luptă împotriva militanţilor SI care au lansat un atac de amploare asupra principalelor depozite petroliere din nordul Libiei, din apropierea oraşelor Al-Sidra, Ras Lanuf şi Brega. Cel puţin cinci rezervoare petroliere au fost cuprinse de incendii izbucnite în confruntările armate. Cel puţin nouă membri ai gărzilor libiene au murit şi peste 40 au fost răniţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici