Cel puţin 70 de morţi într-un dublu atentat sinucigaş, în faţa unei biserici din Pakistan

Un dublu atentat sinucigaş comis în faţa unei biserici a provocat moartea a cel puţin 70 de persoane şi rănirea altor peste 100, duminică, la Peshawar, oraş mare situat în vestul Pakistanului, au anunţat autorităţile locale.

6807 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 70 de morţi într-un dublu atentat sinucigaş, în faţa unei biserici din Pakistan

Cel puţin 70 de morţi într-un dublu atentat sinucigaş, în faţa unei biserici din Pakistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acesta este unul dintre cele mai sângeroase atacuri comise vreodată împotriva creştinilor din Pakistan, ţară musulmană în proporţie de 95 la sută. Creştinii reprezintă aici aproximativ 3 la sută din populaţie şi au devenit victimele discriminării, dar sunt rareori vizaţi de atentate.

Atacul, care încă nu fusese revendicat duminică, a vizat Biserica Toţi Sfinţii din Peshawar, la încheierea slujbei de duminică.

Doctorul Arshad Javed de la spitalul Lady Reading, principalul spital public din Peshawar, a declarat pentru AFP că 72 de persoane au fost ucise şi peste 100 au fost rănite în atentat.

Ministrul Sănătăţii din provincie, Shaukat Ali Yousufzai, a confirmat acest bilanţ şi a declarat pentru AFP că Guvernul provincial a decretat doliu de trei zile.

Nord-vestul Pakistanului este un bastion al numeroaselor grupări rebele islamiste, între care Mişcarea talibanilor din Pakistan (TTP), autoarea a numeroase atentate, dintre care unele împotriva minorităţilor religioase, soldate în total cu peste 6.000 de morţi din 2007.

Atacul de duminică generează temeri că pakistanezii de confesiune creştină, în mod tradiţional săraci şi victime ale discriminării, cărora le sunt rezervate meserii mediocre (în special de curăţenie) şi care trăiesc deseori în suburbii sărace, ar putea fi din ce în ce mai vizaţi de atentate.

Doi kamikaze şi-au detonat explozibilul pe care îl purtau asupra lor la ieşirea de la slujba de duminică, în timp ce peste 400 de creştini ieşeau din biserică, potrivit martorilor oculari.

"O explozie puternică m-a aruncat la pământ, şi, imediat ce mi-am revenit, a avut loc o a doua şi am văzut răniţi peste tot în jur", a povestit pentru AFP unul dintre ei, Nazir Khan, un învăţător în vârstă de 50 de ani.

"Majoritatea răniţilor sunt în stare critică", declarase anterior un oficial din cadrul administraţiei oraşului, Sahibzada Anees.

Autorităţile ştiau că această biserică ar putea fi atacată şi au mobilizat special forţe de securitate în jurul ei, a adăugat Anees. "Încă suntem în faza operaţiunilor de salvare, dar când aceasta se va încheia, vom ancheta pentru a afla ce nu s-a făcut" pentru garantarea securităţii, a precizat el.

În faţa bisericii, unii apropiaţi ai victimelor au scandat plângând sloganuri ostile poliţiei, considerată incapabilă să evite acest atac. Alţii au blocat una dintre străzile principale ale oraşului cu cadavrele victimelor, pentru a denunţa aceste asasinate.

Premierul pakistanez Nawaz Sharif a condamnat ferm acest atentat. "Teroriştii nu au religie, luarea drept ţintă a unor persoane nevinovate contravine preceptelor islamului şi tuturor celorlalte religii", a subliniat el într-un comunicat, exprimându-şi solidaritatea faţă de comunitatea creştină.

"Aceste acte teroriste crude arată starea de spirit brutală şi inumană a teroriştilor", a adăugat Sharif, al cărui Guvern a propus recent negocieri de pace cu talibanii din cadrul TTP pentru a pune capăt violenţelor.

Violenţele interconfesionale s-au intensificat în ultimii ani în Pakistan, în special o serie de atentate sinucigaşe care a vizat minoritatea şiită (ce reprezintă aproximativ 20 la sută din populaţie), revendicate de Lashkar-e-Janghvi, o grupare armată apropiată TTP şi Al-Qaida. Dar până în prezent, creştinii nu au fost vizaţi.

Violenţele anticreştine din Pakistan s-au limitat la ciocniri între comunităţile locale, adeseori după ce creştinii au fost acuzaţi de blasfemie împotriva islamului.

Principalul acces de violenţă a avut loc în 2009 la Gojra, în provincia Pendjab (est), unde o mulţime musulmană furioasă a ars 77 de case ale creştinilor şi a ucis şapte dintre ei după zvonurile privind profanarea Coranului.

Dar criticii legii care incriminează blasfemia în Pakistan, unde o astfel de infracţiune este pasibilă de pedeapsa cu moartea, apreciază că aceasta este folosită de multe ori pentru a rezolva conflicte locale, în special funciare. Anul trecut, o tânără creştină, Rimsha Masih, a petrecut trei săptămâni în închisoare după ce a fost acuzată de blasfemie. Ea a fost ulterior dezvinovăţită, dar de atunci s-a refugiat împreună cu rudele sale în Canada.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici