Cel puţin 56 de persoane au murit în urma unor inundaţii produse în Argentina

Cel puţin 48 de persoane au murit în oraşul La Plata, aflat la aproximativ 60 de kilometri de Buenos Aires, în urma unor inundaţii, în noaptea de marţi spre miercuri, nivelul apei atingând în unele locuri joase şi până la doi metri.

147 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 56 de persoane au murit în urma unor inundaţii produse în Argentina

Cel puţin 56 de persoane au murit în urma unor inundaţii produse în Argentina (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Ploi diluviene au provocat moartea a cel puţin opt persoane la Buenos Aires, capitala ţării.

Guvernatorul provincial Daniel Scioli a anunţat că, în faţa creşterii nivelului apei, care a atins doi metri în unele locuri, unii oameni "au încercat să se refugieze pe acoperişuri şi în copaci, dar unii nu au reuşit".

Cadavre au început să apară, în timp ce nivelul apei a început să scadă, a adăugat, într-o conferinţă de presă, guvernatorul provinciei Buenos Aires, în care se află şi oraşul La Plata.

Bilanţul a crescut miercuri după-amiaza, în mai puţin de o oră, de la 25 la 46 de morţi, şi ar putea creşte în continuare, afirmă guvernatorul.

Jumătate din această aglomeraţie cu aproximativ 900.000 de locuitori a fost inundată şi a rămas fără elecricitate miercuri. Maşini pluteau pe străzi, iar oraşul era parţial paralizat. Peste 2.500 de persoane au fost nevoite să îşi abandoneze locuinţele, invadate de apă, fiind găzduite în aproximativ 20 de centre temporare de cazare.

Persoane în vârstă şi mame cu copii în braţe erau evacuate cu ajutorul unor canoe, pe străzi, transformate în cursuri de apă, de către vecini sau salvatori.

Potrivit serviciilor meteorologice, volumul precipitaţiilor a atins marţi seara 400 de milimetri în decurs de două ore, un record pentru La Plata. Apa s-a acumulat în părţi joase ale oraşului, situat la aproximativ zece kilometri de Rio de la Plata, într-o regiune mlăştinoasă.

În cartierul de periferie Tolosa, câteva zeci de maşini abia ieşeau din apă.

"Trăiesc aici de 40 de ani şi este pentru prima dată când văd aşa ceva. Adăpostesc trei familii acolo, doi bătrâni, trei copii, între care unul cu handicap. Sunt nişte vecini pe care i-am primit", declară arătând spre locuinţă Maximiliano Miceli, care a ieşit să îşi cureţe maşina, inundată, în cartierul Tolosa.

În La Plata, un important oraş universitar, şcolile şi serviciile publice au fost închise.

"Ceea ce se întâmplă în La Plata nu s-a mai văzut niciodată. Jumătate din oraş nu are curent electric. Există oameni pe acoperişuri, în copaci, aşteptând să putem să mergem să îi căutăm", a declarat Sergio Berni, un adjunct al ministrului argentinian pentru Securitate.

La Buenos Aires, aproximativ 350.000 de persoane au fost afectate de inundaţiile care au avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, între orele locale 0.00 (6.00, ora României) şi 7.00 (13.00, ora României).

Un agent de la metrou a murit electrocutat, într-o staţie, în cursul unei operaţiuni de pompare. Unele locuinţe precare au fost deosebit de afectate, iar furtuna a cauzat totodată o serie de pene de curent, a doborât arbori şi întrerupt mai multe servicii de transport în comun.

Miercuri, viaţa începea să revină la o situaţie apropiată de normal, însă administraţiile deplângeau pene de Internat sau materiale avariate. Numeroase semafoare erau în pană.

Primarul din Buenos Aires Mauricio Macri i-a avertizat pe locuitorii oraşului că ar putea avea loc noi inundaţii. "Aceste ploi violente care se repetă sunt cauzate de încălzirea globală", a apreciat el.

Dacă inundaţiile sunt mai puţin frecvente în La Plata, ele sunt mai obişnuite la Buenos Aires şi în această aglomeraţie urbană cu aproximativ 13 milioane de locuitori, în care s-au construit locuinţe pe cursul Rio de la Plata, în parte pe terenuri inundabile.

În opinia arhitectului Roberto Livingston, inundaţiile de la Bienos Aires şi La Plata au origini similare. Cele două oraşe au fost construite în mod "iresponsabil", fără să se ţină cont de hidrografia zonei, subliniază el.

"Omul construieşte şi crede că domină natura. Unii oameni trăiesc pe cursuri de apă, fără să ştie acest lucru. Nu există suficiente parcuri pentru a absorbi apa, iar sistemul de evacuare a apei pluviale nu se află în stare bună", afirmă arhitectul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici