Cele mai mari puteri se îndreaptă către "conflicte şi confruntări". Noul ministru de Externe al Chinei avertizează Statele Unite

Ministrul chinez de externe a acuzat SUA pentru creşterea tensiunilor dintre Washington şi Beijing şi a declarat că, dacă SUA nu-şi schimbă calea, vor exista "conflicte şi confruntări".

4729 afișări
Imaginea articolului Cele mai mari puteri se îndreaptă către "conflicte şi confruntări". Noul ministru de Externe al Chinei avertizează Statele Unite

Statele Unite s-au angajat în suprimarea şi reprimarea Chinei, nu într-o competiţie corectă sau bazată pe reguli, a declarat ministrul de externe Qin Gang reporterilor la o conferinţă de presă la Beijing, în marja unei reuniuni anuale a parlamentului. "Percepţia şi opiniile Statelor Unite asupra Chinei sunt serios distorsionate", a declarat Qin.

"Consideră China ca fiind principalul lor rival şi cea mai importantă provocare geopolitică. Acest lucru este ca şi cum primul nasture de la cămaşă ar fi pus greşit".

SUA ar trebui să joace după regulile despre care vorbeşte, spune Qin

"Statele Unite vorbesc mult despre respectarea regulilor, dar imaginaţi-vă doi atleţi care concurează în cursa olimpică", a spus el, potrivit France 24.

"Dacă una dintre părţi, în loc să se concentreze pe a da tot ce are mai bun, încearcă mereu să se împiedice sau chiar să intre în cealaltă. Aceasta nu este o competiţie corectă, ci o confruntare răuvoitoare şi un fault".

Statele Unite spun că stabilesc bare de protecţie pentru relaţiile cu China şi că nu caută conflictul, dar ceea ce înseamnă în practică este că Administraţia de la Beijing nu ar trebui să răspundă cu cuvinte sau acţiuni atunci când este calomniată sau atacată, a spus el.

"Acest lucru este pur şi simplu imposibil", a spus Qin.

"Dacă Statele Unite nu apasă pe frână şi continuă să meargă cu viteză pe o cale greşită, niciun fel de balustradă nu poate preveni deraierea, care va deveni conflict şi confruntare şi cine va suporta consecinţele catastrofale?".

Relaţiile dintre cele două superputeri sunt tensionate de ani de zile din cauza mai multor probleme, printre care Taiwanul, comerţul şi Ucraina, dar s-au înrăutăţit după controversa legată de un balon despre care SUA au spus că este un dispozitiv de spionaj chinezesc şi care a fost doborât luna trecută.

"Dacă Statele Unite au ambiţia de a se face din nou măreţe, ar trebui să aibă, de asemenea, o minte deschisă pentru dezvoltarea altor ţări", a spus Qin.

"Izolarea şi suprimarea nu vor face America măreaţă. Nu va opri întinerirea Chinei".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici