Cetăţenii afgani îşi aleg preşedintele - VIDEO

Secţiile de vot s-au deschis joi dimineaţă în Afganistan pentru scrutinul prezidenţial, al doilea din istoria ţării, şi cel provincial.

22 afișări
Imaginea articolului Cetăţenii afgani îşi aleg preşedintele - VIDEO

Preşedintele în exerciţiu Hamid Karzai votează (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 17 milioane de afgani sunt chemaţi să voteze în peste 6.000 de secţii de vot, protejate de 300.000 de membri ai forţelor afgane şi străine, plasate în stare de alertă maximă în faţa ameninţării talibanilor, a căror rebeliune a câştigat teren în ultimii doi ani.

Cetăţenii afgani îşi aleg preşedintele

Insurgenţii şi-au intensificat atacurile în ultimele zile, în special în Kabul, unde se aflau joi dimineaţă numeroase baraje ale poliţiei, care percheziţiona vehicule, şoferi şi trecători.

"Secţiile de vot s-au deschis ori se vor deschide în cinci minute în unele cazuri. Noi am prevăzut deschiderea a 6.700. Tot materialul de vot a sosit", a dat asigurări Noor Mohammad Noor, purtătorul de cuvânt al Comisiei Electorale Afgane (IEC).

La Kabul, câteva zeci de persoane aşteptau încă de la deschidere în faţa mai multor secţii de vot. Primii alegători treceau prin detectoarele de metale înainte de a intra.

Cetăţenii afgani îşi aleg preşedintele

"Este a doua oară când votez şi am ajuns devreme, deoarece este singura modalitate de a aduce pacea în ţară", a declarat Noor Amin, în vârstă de 22 de ani, angajat al unei societăţi private.

Secţiile de vot sunt deschise între orele 07.00-16.00 (05.30-14.30, ora României).

Alegătorii au de ales între 41 de candidaţi la preşedinţie şi 3.196 de pretendenţi la 420 de mandate în cele 34 de consilii provinciale, Parlamente locale responsabile să creeze o legătură între Guvernul de la Kabul şi populaţie.

Preşedintele în exerciţiu Hamid Karzai votează

Adus la putere la sfârşitul lui 2001 cu sprijinul Statelor Unite, apoi ales în 2004, preşedintele în exerciţiu Hamid Karzai este considerat favorit în scrutinul prezidenţial, dar ar putea fi nevoit, conform analiştilor, să intre în al doilea tur cu fostul său ministru al Afacerilor Externe, Abdullah Abdullah.

Abdullah Abdullah, candidat la preşedinţie

Acesta este cel de-al treilea scrutin de la înlăturarea de la putere a talibanilor la sfârşitul lui 2001, după prezidenţialele din 2004 şi alegerile legislative şi provinciale din 2005.

Insurgenţii islamişti au ameninţat că vor ataca secţiile de vot joi, denunţând o "impostură orchestrată de Statele Unite". Washingtonul a condus, la sfârşitul lui 2001, coaliţia care a înlăturat talibanii de la putere şi furnizează două treimi dintre cei 100.000 de militari străini din ţară.

Dacă nu pot rivaliza direct cu forţele afgane şi internaţionale, rebelii pot, prin atacuri, să sperie alegătorii şi să determine o rată mare de absenteism, care ar discredita alegerile.

Într-o ţară devastată de peste 30 de ani de război şi cu tradiţii puţin democratice, posibile cumpărări de voturi, manipulări ale listelor electorale şi diverse presiuni ameninţă credibilitatea scrutinului.

Dar numeroşi afgani consideră aceste alegeri, semn al unei anumite stabilităţi politice, ca fiind un progres democratic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici