China, a doua ţară după SUA care a testat o armă hipersonică, confirmă Pentagonul

China a testat pentru prima dată un vehicul hipersonic care zboară cu o viteză de câteva ori mai mare decât viteza sunetului, o tehnologie menită să îi permită ca pe viitor să atace rapid ţinte îndepărtate, potrivit unei surse de la Pentagon.

3168 afișări
Imaginea articolului China, a doua ţară după SUA care a testat o armă hipersonică, confirmă Pentagonul

China, a doua ţară după SUA care a testat o armă hipersonică, confirmă Pentagonul

Prin acest test, China devine a doua ţară după Statele Unite care a efectuat zboruri experimentale cu aceste planoare, concepute să zboare cu o viteză extrem de mare în straturile superioare ale atmosferei terestre, cu scopul de a atinge ţinte aflate în orice punct de pe planetă.

"Suntem la curent cu acest test de vehicul hipersonic, dar nu comentăm", a confirmat pentru AFP locotenent-colonelul Jeff Pool, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Testarea a acestei arme experimentale, numite WU-14, s-a desfăşurat pe 9 ianuarie. Vehiculul a zburat cu viteza Mach 10, de zece ori viteza sunetului, potrivit site-ului Washington Free Beacon, o informaţie care nu a fost confirmată de către Pentagon.

Postul de stat China Radio International l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării afirmând că "cercetările ştiinţifice şi experimentele efectuate în China sunt normale şi nu vizează vreo ţară sau ţintă" anume. Însă el nu a confirmat şi nici nu a infirmat acest test.

Creşterea puterii militare a Chinei în ultimii ani este însoţită de noi echipamente, ca portavioane şi rachete balistice antinavă, şi de o intensificare a eforturilor Beijingului în domeniul cercetării.

În raportul anual prezentat în Congres cu privire la armata chineză, publicat în 2013, Pentagonul menţiona cercetări chineze în domeniul zborului hipersonic pentru a afirma că Academia Chineză de Ştiinţe a creat un "tunel aerodinamic foarte mare, capabil să reproducă condiţii de zbor (pentru o viteză cuprinsă între) Mach 5 şi Mach 9".

Preşedintele Comisiei Forţelor Armate din Camera Reprezentanţilor, republicanul Buck McKeon, şi-a exprimat îngrijorarea, într-un comunicat.

"În timp ce o succesiune de tăieri bugetare subminează avantajul tehnologic al Americii, chinezii şi alte ţări depun eforturi să atingă o egalitate militară cu Statele Unite. În anumite cazuri, ca acesta, par să ne devanseze", denunţă acest promotor al unor cheltuieli militare importante.

Statele Unite nu se află, totuşi, în urmă, în domeniul zborurilor hipersonice, cărora le-au alocat 200 de milioane de dolari în 2013. De asemenea, şi-au multiplicat zborurile de testare în ultimii ani.

În cadrul proiectului "Atac mondial rapid", Pentagonul testează HTV-2, conceput să zboare cu viteza Mach 22 (27.000 de kilometri pe oră). El testează, de asemenea, o serie de alte vehicule, inclusiv X-51, capabil să zboare cu viteza de Mach 6 (7.300 de kilometri pe oră) sau o bombă zburătoare cunoscută sub numele de "arma hipersonică avansată" (AHW).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici