China şi Rusia se angajează să-şi consolideze relaţiile în urma unei întâlniri între Putin şi Xi Jinping

China şi Rusia este necesar "să-şi dea mâna" şi să-şi strângă relaţiile în faţa creşterii "riscurilor externe", a declarat preşedintele Xi Jinping într-o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin în Tadjikistan, a anunţat vineri agenţia China Nouă, relatează AFP.

9719 afișări
Imaginea articolului China şi Rusia se angajează să-şi consolideze relaţiile în urma unei întâlniri între Putin şi Xi Jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping, preşedintele mongolez Elbegdorj, preşedintele rus Vladimir Putin (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cei doi lideri s-au întâlnit - a patra oară anul acesta - joi, la Duşanbe, capitala fostei republici sovietice, la un summit al Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), scrie China Nouă.

Din OCS, pe lângă China şi Rusia mai fac parte patru ţări din Asia Centrală, şi anume Tadjikistanul, Kazahstanul, Uzbekistanul şi Kîrgîzstanul.

Apropierea economică dintre Moscova şi Beijing s-a accelerat anul acesta, prin contracte importante în domeniul energetic, în contextul în care cele două state se confruntă cu contexte geopolitice tensionate, şi anume criza ucraineană şi, respectiv, diferende teritoritoriale în Marea Chinei de Est şi de Sud.

Cele două ţări este necesar să-şi "îmbunătăţească susţinerea reciprocă, să se deschidă mai mult unul faţă de cealaltă şi să-şi dea mâna pentru a se ajuta reciproc", cu scopul de "a face faţă împreună riscurilor şi provocărilor externe" şi de a consolida "dezvoltarea", a declarat Xi Jinping în cursul întâlnirii, potrivit agenţiei de presă de stat.

Cele două ţări au încheiat, în mai, după zece ani de negocieri dificile, un contract uriaş privind furnizarea de gaze naturale ruseşti Chinei, evaluat la aproximativ 400 de miliarde de dolari, pe o perioadă de 30 de ani.

Angajată într-o confruntare fără precedent de la Războiul Rece cu Occidentul, după ce a anexat Crimeea şi în criza din estul Ucrainei, Rusia caută să-şi reorienteze către Asia exporturile de hidrocarburi.

Potrivit agenţiei China Nouă, Putin a vorbit joi despre o situaţie regională şi internaţională "instabilă", afirmând că speră ca cele două puteri "să continue să avanseze asupra unor proiecte importante petroliere şi gazifere", dar şi în domeniul nuclear.

Preşedintele rus a lansat cu mare pompă, în urmă cu o săptămână, în Siberia Orientală, proiectul de construire a gazoductului "Forţa Siberiei" - 4.000 de kilometri de conducte între zăcăminte de gaze naturale din imensa republică Iakuţia şi Marea Japoniei, până în estul fronterei chineze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici