China sporeşte măsurile de securitate în regiunile tibetane

Autorităţile chineze au pus sub supraveghere sporită regiunile tibetane din cauza unui val de sinucideri care pune într-o lumină nefavorabilă tema "societăţii armonioase" promovate de congresul Partidului Comunist, au anunţat vineri locuitorii şi organizaţiile neguvernamentale.

209 afișări
Imaginea articolului China sporeşte măsurile de securitate în regiunile tibetane

China sporeşte măsurile de securitate în regiunile tibetane (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

La bordul unor maşini speciale, poliţiştii şi-au consolidat patrulele în oraşul Tongren, din provincia Qinghai (nord-vestul Chinei), după ce mii de protestatari s-au reunit aici joi, a anunţat organizaţia pentru apărarea tibetanilor Free Tibet.

În 48 de ore, şase tibetani şi-au dat foc sau au încercat să facă acest lucru în regiunile tibetane chineze, potrivit Guvernului tibetan în exil din oraşul indian Dharamsala.

Ultimul gest de disperare a avut loc joi, în ziua deschiderii, la Beijing, a celui de-al XVIII-lea congres al Partidului Comunist Chinez, la încheierea căruia vor fi desemnaţi noii conducători ai ţării.

"Sunt mulţi poliţişti pe stradă. Şi-au intensificat patrulele care au loc 24 de ore din 24", a declarat pentru AFP prin telefon o vânzătoare din Tongren.

"Nicio îndoială, patrulele s-au intensificat. Şi sunt foarte puţine persoane pe străzi", a confirmat un alt rezident. Contactată de AFP, poliţia din Tongren a refuzat orice comentariu.

China afirmă că a "eliberat paşnic" Tibetul şi a ameliorat soarta populaţiei sale finanţând dezvoltarea acestei regiuni sărace şi izolate.

Dar numeroşi tibetani nu mai suportă ceea ce ei consideră dominarea tot mai mare a etniei han, ultramajoritară în China, şi reprimarea religiei şi culturii lor.

Aproape 70 de persoane, majoritatea călugări budişti, şi-au dat foc sau au încercat să facă acest lucru de la începutul lui martie 2011 în zonele tibetane chineze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici