Cinci companii au anulat contracte publicitare cu un ziar ungar după un editorial împotriva romilor

Cinci mari companii internaţionale au renunţat la cumpărarea de spaţiu publicitar în cotidianul conservator ungar Magyar Hirlap după publicarea unui editorial împotriva etnicilor romi, anunţă Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC), cu sediul la Budapesta.

269 afișări
Imaginea articolului Cinci companii au anulat contracte publicitare cu un ziar ungar după un editorial împotriva romilor

Cinci companii au anulat contracte publicitare cu un ziar ungar după un editorial împotriva romilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Grupul bancar austriac Erste Bank, banca ungară CIB Bank, gigantul suedez Ikea, grupul american de curierat FedEx şi grupul energetic francez GDF-Suez au decis să protesteze faţă de un editorial scris de Zsolt Bayer şi publicat în ianuarie.

Zsolt Bayer, fondatorul partidului de guvernământ Fidesz şi un apropiat al premierului Viktor Orban, a comentat tentativa de asasinare a unor sportivi unguri, atribuită romilor, şi a scris: "Majoritatea ţiganilor nu pot trăi în coabitare. Nu sunt făcuţi pentru a trăi printre oameni. Cei mai mulţi sunt animale şi se comportă ca atare".

Anularea contractelor publicitare este rezultatul unei campanii la care au participat numeroase organizaţii nonguvernamentale.

"Campania transmite un mesaj clar: comentariile rasiste nu vor fi tolerate", a explicat Dezideriu Gergely, directorul Centrului European pentru Drepturile Romilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici