Cincisprezece state solicită despăgubiri pentru Brexit la Organizaţia Mondială a Comerţului. Printre ele se numără şi state din Commonwealth, care o au ca regină pe Elisabeta a II-a

Cincisprezece ţări, inclusiv Australia, SUA, India şi Noua Zeelandă, au solicitat despăgubiri, în cadrul unei reuniuni a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) de la Geneva, susţinând că au avuit de suferit din cauza Brexit, relatează BBC.

5908 afișări
Imaginea articolului Cincisprezece state solicită despăgubiri pentru Brexit la Organizaţia Mondială a Comerţului. Printre ele se numără şi state din Commonwealth, care o au ca regină pe Elisabeta a II-a

Cincisprezece state solicită despăgubiri la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru Brexit. Printre ele se numără şi state din Commonwealth, care o au ca regină pe Elizabeth II

Oficialii australieni au declarat că exportatorii lor de vite şi miei au avut de suferit după mai multe întârzieri ale Brexit. Brazilia a declarat că planurile Brexit pentru Irlanda de Nord ar putea încălca regulile OMC.

Problema principală pentru cele 15 ţări este un sistem care le permite accesul mai uşor la marea piaţă a UE pentru cantităţi limitate din bunurile lor, în principal produse agricole, este vorba de contingentele tarifare. Membrii Organizaţiei Mondiale a Comerţului aplică în general tarife vamale pentru multe dintre bunurile pe care le cumpără din străinătate. Pentru unele produse şi-au asumat angajamente de reducere a tarifelor, iar în unele cazuri, tariful redus este zero.

Este mai rentabil pentru fermierii australieni să vândă carne de vită în Europa, de exemplu, iar Brexit-ul complică acest lucru.

Unele ţări spun că din cauza Brexit li se va reduce accesul la o piaţă mare şi bogată.

Australia a declarat că Regatul Unit şi UE au propus diferite modalităţi de alocare a cotelor, care ar duce reducerea prezenţei exportatorilor australieni în prezent.

SUA au susţinut că ar putea pierde accesul unor produse la tarife reduse, cum este brânza de pizza în Marea Britanie sau sucul de struguri în UE, dar şi că ar putea fi afectate puternic vânzările de carne de porc şi vin.

Unele ţări solicită compensaţii din partea Marii Britanii şi UE, ceea ce în cazul OMC ar însemna, de obicei, reducerea tarifelor la alte mărfuri.

Australia a mai susţinut că a fost afectată de Brexit.

O lucrare pregătită pentru întâlnire spunea că, atunci când Brexit era programat pentru 31 octombrie, multe companii australiene au încetat exporturile de carne de vită şi carne de oaie, din cauza incertitudinii că vor putea folosi aceste contingente.

Taguri:
brexit,
comerţ,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici