Cod de etică şi conduită pentru deputaţii din Republica Moldova. Ce reguli vor trebui să respecte aleşii

Guvernul Republicii Moldova a aprobat miercuri un Cod de etică şi conduită pentru deputaţi, care vor fi supravegheaţi de către un comisar de etică, iar, în caz de nerespectare a regulilor, vor fi sancţionaţi.

459 afișări
Imaginea articolului Cod de etică şi conduită pentru deputaţii din Republica Moldova. Ce reguli vor trebui să respecte aleşii

Cod de etică şi conduită pentru deputaţii din Republica Moldova. Ce reguli vor trebui să respecte aleşii (Imagine: Radu Stefan/Arhiva Mediafax Foto)

Iniţiativa de a elabora un Cod de etică şi conduită a deputatului aparţine unui grup de parlamentari din cadrul PLDM (Partidul Liberal-Democrat din R.Moldova). Noul cod va permite sancţionarea deputaţilor care fac lobby, acceptă cadouri mai scumpe de 2.000 de lei moldoveneşti (aproximativ 120 de euro)sau lipsesc nemotivat de la şedinţele Parlamentului.

Astfel, deputaţii moldoveni ar putea fi obligaţi să-şi ceară scuze publice, să fie lipsiţi de dreptul la indemnizaţie şi ar putea primi chiar mustrare, relatează PRO TV Chişinău.

În timpul şedinţelor plenare şi a comisiilor de profil, deputaţii vor fi monitorizaţi de către un comisar de etică. Acesta va fi numit de către Parlament, cu votul majorităţii. Comisarul de etică va fi apolitic şi va deţine această funcţie timp de cinci ani.

În Codul de etică nu se spune însă nimic despre certurile însoţite de înjurături, huiduieli, îmbrânceli sau încăierări între deputaţi, acţiuni care sunt destul de frecvente în Parlamentul de la Chişinău.

Premierul moldovean Iurie Leancă a propus ca şi miniştrii să aibă un asemenea cod.

Iniţiativa privind Codul de etică şi conduită a fost aprobată de Cabinetul de Miniştri şi urmează să fie votată în Parlament.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici