CONFLICTUL DIN FÂŞIA GAZA: Israelul şi Hamas au ajuns la un acord. Principalele puncte ale ARMISTIŢIULUI - VIDEO

Israelul şi mişcarea islamistă Hamas au ajuns la un acord pentru încetarea ostilităţilor începând cu ora 21.00 (21.00, ora României), informează CNN. Anunţul a fost făcut, într-o conferinţă de presă organizată la Cairo, de secretarul de Stat american, Hillary Clinton, şi de ministrul egiptean de Externe, Mohamed Kamel Amr.

2349 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL DIN FÂŞIA GAZA: Israelul şi Hamas au ajuns la un acord. Principalele puncte ale ARMISTIŢIULUI - VIDEO

CONFLICTUL DIN FÂŞIA GAZA: Israelul şi Hamas au ajuns la un acord pentru încetarea confruntărilor militare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit site-ului Ynetnews, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a discutat cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, acceptând recomandarea acestuia de a da o şansă planului mediat de Egipt pentru suspendarea operaţiunilor în Fâşia Gaza.

Acordul de încetare a focului intervine în a opta zi a Operaţiunii israeliene "Pilon de Apărare", care a constat în raiduri aeriene şi tiruri de artilerie vizând poziţii ale mişcării Hamas din Fâşia Gaza. Combatanţii Hamas au lansat aproximativ 1.000 de rachete spre teritoriul israelian.

Principalele puncte ale armistiţiului încheiat între Israel şi Hamas

1a. Israelul trebuie să pună capăt oricărei ofensive teritoriale, maritime sau aeriene împotriva Făşiei Gaza, inclusiv incursiunilor teritoriale şi lichidării indivizilor.

1b. Toate părţile palestiniene trebuie să pună capăt tuturor atacurilor lansate din Făşia Gaza împotriva Israelului, inclusiv lansărilor de rachete şi tututor atacurilor de-a lungul frontierei.

1c. (Armistiţiul prevede) deschiderea punctelor de frontieră, facilitarea deplasării indivizilor şi transporturilor de mărfuri şi încheierea restricţiilor de deplasare pentru locuitori şi a lichidărilor locuitorilor din zonele frontaliere. Punerea în practică (a acestor măsuri) va trebui abordată în 24 de ore de la începutul armistiţiului.

1d. Orice altă problemă ridicată (de oricare dintre părţi) va trebui discutată.

2. Mecanismul de aplicare   

2a. Implementarea unei ore zero de intrare în vigoare a acordului.

2b. Fiecare parte trebuie să se angajeze în faţa Egiptului că va respecta termenii acordului.

2c. Fiecare parte trebuie să se angajeze să nu realizeze nicio acţiune care ar constitui o încălcare a acestui acord. În caz de remarci, Egiptul, în calitatea sa de susţinător al acestui acord, va trebui să fie informat pentru a urmări situaţia.

Două rachete au fost lansate din sudul Libanului spre teritoriul Israelului

Două rachete au fost lansate, miercuri seară, din sudul Libanului, o zonă aflată sub controlul mişcării şiite Hezbollah, spre teritoriul israelian, anunţă surse din cadrul serviciilor de securitate libaneze.

"Una dintre rachete a căzut pe teritoriul libanez, la frontiera cu Israelul, în timp ce alta a căzut pe teritoriul israelian", a declarat un oficial libanez, sub protecţia anonimatului.

Este foarte probabil că rachetele au fost lansate de militanţi din cadrul mişcării şiite libaneze Hezbollah, o organizaţie susţinută de Iran şi Siria. Atacul a avut loc la frontiera de nord a Israelului. Incidentul intervine în contextul în care Israelul a ajuns la un acord de încetare a focului cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Numeroase rachete, lansate spre Israel cu puţin timp înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului

Mai multe rachete au fost lansate, miercuri seara, din Fâşia Gaza spre sudul Israelului, cu o oră înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului, informează site-ul Ynetnews.

O rachetă Grad a fost lansată spre oraşul israelian Beersheba, lovind o clădire, dar atacul nu s-a soldat cu victime. Alte cel puţin cinci rachete au fost lansate spre Ashdod, Netivot, Beer Tuvia, Bnei Shimon şi Hof Ashkelon, în sudul Israelului.

Un proiectil a explodat la frontiera dintre Israel şi Egipt.

În replică, artileria israeliană a lansat numeroase obuze spre Fâşia Gaza.

Bilanţul provizoriu al confruntărilor este de 154 de morţi în Fâşia Gaza şi cinci în Israel

În total, 154 de palestinieni au fost ucişi în cele opt zile de bombardamente israeliene, conform unor surse medicale israeliene.

Cinci israelieni - patru civili şi un militar - au fost ucişi în atacurile cu rachete lansate din Fâşia Gaza.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici