CONFLICTUL DIN FÂŞIA GAZA: Israelul suspendă provizoriu orice proiect de ofensivă terestră

Israelul a decis să amâne o ofensivă terestră în Fâşia Gaza, cu scopul de a oferi şanse unor eforturi egiptene de obţinere a unui armistiţiu între Hamas şi autorităţile israeliene, a anunţat marţi un oficial israelian de rang înalt. "O decizie a fost luată privind o suspendare temporară a oricărui proiect de ofensivă terestră, cu scopul de a oferi şanse de succes unor eforturi diplomatice", a declarat acest oficial de rang înalt, în urma unei reuniuni, în noaptea de luni spre marţi, a celor nouă miniştri care fac parte din Cabinetul restrâns al premierului Benjamin Netanyahu.

1318 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL DIN FÂŞIA GAZA: Israelul suspendă provizoriu orice proiect de ofensivă terestră

CONFLICTUL DIN FÂŞIA GAZA: Israelul suspendă provizoriu orice proiect de ofensivă terestră (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ei au discutat totodată despre situaţia (eforturilor) diplomatice şi a operaţiunii militare" israeliene în Fâşia Gaza "Pilon de Apărare", a declarat acest oficial care a solicitat protecţia anonimatului.

Acest anunţ intervine în contextul în care ONU, Egiptul şi Washingtonul îşi intensifică eforturile în vederea unei împiedicări a unei escaladări majore în regiune, care este pe cale să explodeze.

Peste 100 de palestinieni au fost ucişi începând de miercuri, când armata israeliană a lansat operaţiunea "Pilon de Apărare" împotriva unor grupări armate din Fâşia Gaza.

La Cairo, secretarul general al ONU Ban Ki-moon, care este aşteptat marţi şi în Israel, a îndemnat toate părţile aflate în conflict în Fâşia Gaza să "înceteze focul imediat".

"Toate părţile trebuie să înceteze focul imediat. Orice nouă escaladare pune întreaga regiune în pericol", a declarat Ban Ki-moon într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al Ligii Arabe Nabil al-Arabi.

Secretarul de Stat american Hillary Clinton va pleca, marţi, de la Phnom Penh, pentru a efectua vizite în Israel, Egipt şi la Ramallah, în Cisiordania.

Ambasadoarea americană la ONU Susan Rice a anunţat luni seara că Statele Unite nu îşi vor da aprobarea pentru un text al Consiliului de Securitate al ONU care subminează, în opinia sa, eforturi întreprinse în vederea unui armistiţiu de Gaza.

Preşedintele israelian Shimon Peres a acuzat Iranul că îi încurajează pe palestinieni să continue tiruri de rachetă, în loc să negocieze un armistiţiu.

Iranienii "încearcă să încurajeze Hamas să continue tirurile şi bombardamentele, ei încearcă să le trimită armament", a acuzat Peres într-un interviu pentru CNN.

La Cairo, unde se află pentru negocieri cu autorităţile egiptene angajate într-un efort de mediere, liderul în exil al mişcării islamiste palestiniene Hamas Khaled Meshaal a evocat posibilitatea unui armistiţiu cu Israelul, insistând asupra unei anulări a blocadei impuse Fâşiei Gaza.

"Nu suntem împotriva unei relaxări, ci ţinem la cererile noastre (şi anume) încetarea brutalităţii, oprirea agresiunii şi anularea blocadei", a subliniat Meshaal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici