Consiliul Europei: Turcia trebuie să facă o distincţie între complotişti şi angajaţii lui Gulen

Turcia trebuie să ofere dovezi clare în privinţa participanţilor la tentativa de lovitură de stat şi să evite vizarea profesorilor şi jurnaliştilor care doar au lucrat pentru firme asociate cu mişcarea lui Gulen, a declarat Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, scrie Reuters.

1859 afișări
Imaginea articolului Consiliul Europei: Turcia trebuie să facă o distincţie între complotişti şi angajaţii lui Gulen

Consiliul Europei: Turcia trebuie să facă o distincţie între complotişti şi angajaţii lui Gulen

În caz contrar, Ankara riscă să fie sancţionată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care are rolul de asigura respectarea prevederilor înscrie în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Autorităţile de la Ankara au declarat că procesul de anchetare şi judecare a complotiştilor va fi unul complet transparent.

În urma tentativei de lovitură de stat, mii de militari au fost excluşi din forţele armate, iar peste 100.000 de persoane, inlcusiv funcţionari publici, jurnalişti sau profesori au fost suspendaţi sau demişi.

"Nu sunt în mod necesar vinovaţi. Despre profesorii şi jurnaliştii care au lucrat în şcoli şi instituţii media ale lui Gulen - nu poţi spune automat doar pentru atât că sunt implicaţi în lovitura de stat militară," a mai spus oficialul european.

Ankara afirmă că Fethullah Gulen, un cleric musulman auto-exilat în Statele Unite, ar conduce o organizaţie teroristă ce s-a infiltrat în instituţiile turce de stat şi că ar fi orchestrat tentativa de răsturnare a regimului Erdogan.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici