Consulatul Chinei din San Francisco, incendiat

Consulatul Chinei din San Francisco a fost vizat, miercuri, de un incendiu declanşat intenţionat, care a provocat importante pagube materiale, a anunţat joi un purtător de cuvânt al consulatului, cerându-le autorităţile americane să protejeze personalul diplomatic chinez.

231 afișări
Imaginea articolului Consulatul Chinei din San Francisco, incendiat

O persoană a dat foc consulatului Chinei din San Francisco (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Departamentul de Stat american şi-a exprimat "profunda preocupare" şi a promis să-l aducă în faţa justiţiei pe autorul acestui atac.

Un atacator a aruncat "două găleţi cu benzină pe uşa din faţă a consulatului şi i-a dat foc", miercuri, la ora locală 21.25 (joi, 07.25 ora României), provocând "pagube importante", a precizat purtătorul de cuvânt într-un comunicat publicat pe site-ul de Internet al consulatului.

Poliţia şi pompierii din oraş, precum şi serviciile de securitate diplomatică ale Departamentului de Stat american au reacţionat rapid, potrivit aceleiaşi surse.

Pentru moment, consulatul Chinei este închis pentru public, însă câţiva angajaţi îşi continuă activitatea.

Înainte de a da foc, autorul a parcat o camionetă în faţa consulatului, a adăugat purtătorul de cuvânt, care nu a oferit alte detalii. Nu se ştie dacă persoana respectivă este bărbat sau femeie sau care sunt motivaţiile care au împins-o să comită acest act.

Poliţia americană a confirmat pentru AFP că anchetează incidentul.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf, a promis să-l găsească pe autorul acestui atac.

"Am luat o atitudine foarte serioasă faţă de acest incident, iar Biroul pentru securitatea diplomaţilor colaborează cu FBI şi cu autorităţile locale în vederea găsirii şi arestării autorilor", a declarat Harf.

"Oficialii din cadrul Departamentului de Stat menţin contactul cu omologii lor chinezi, cu scopul de a-i informa şi ajuta".

Întrebată dacă măsurile de securitate la consulat erau suficiente înainte de atac, Harf a apreciat că "este prea devreme pentru a judeca cu privire la acest fapt, în contextul în care nu dispunem de toate informaţiile necesare".

Securitatea diplomaţilor străini este foarte "importantă şi se află în centrul preocupărilor noastre", a adăugat ea.

Purtătorul de cuvânt chinez a condamnat în comunicatul său "un act nedemn", care reprezintă o "ameninţare pentru securitatea personalului consular şi locuitorii din vecinătate".

"Le cerem autorităţilor americane să ia toate măsurile necesare pentru a asigura o protecţie adecvată personalului şi clădirilor consulare chineze şi să aducă în faţa justiţiei vinovatul cât mai repede posibil", a adăugat el.

Consulatul Chinei din San Francisco a fost vizat de un incendiu similar în martie 2008, potrivit cotidianului San Francisco Chronicle.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici