Coreea de Nord ar fi plătit mită unor oficiali pakistanezi în schimbul tehnologiei nucleare

Fondatorul programului nuclear din Pakistan, Abdul Qadeer Khan, susţine că Guvernul nord-coreean a mituit oficiali militari de rang înalt de la Islamabad pentru a obţine acces la tehnologia nucleară la sfârşitul anilor '90, relatează Washington Post.

224 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord ar fi plătit mită unor oficiali pakistanezi în schimbul tehnologiei nucleare

Coreea de Nord ar fi plătit mită unor oficiali pakistanezi în schimbul tehnologiei nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Abdul Qadeer Khan susţine că are documente care atestă că a transferat personal peste trei milioane de dolari plătiţi de Coreea de Nord unor oficiali de rang înalt din cadrul armatei pakistaneze, care ar fi acceptat să partajeze cu oamenii de ştiinţă nord-coreeni echipamente şi tehnologie nucleară.

Khan a dezvăluit şi ceea ce el susţine a fi o copie a unei scrisori redactate în limba engleză, care i-a fost adresată de un oficial nord-coreean în 1998 şi care conţine detaliile unei tranzacţii clandestine.

Scrisoarea publicată de Kahn, despre care oficialii americani susţin că nu au văzut-o anterior, este datată 15 iulie 1998 şi marcată "secret".

"Cele trei milioane de dolari au fost deja plătite", unui oficial militar pakistanez şi "jumătate de milion de dolari" şi unele bijuterii au fost date unui al doilea oficial, susţine scrisoarea, care poartă aparent semnătura secretarului Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, Jon Byong Ho.

"Vă rog să daţi documentele asupra cărora s-a convenit, componentele etc. lui ... (un oficial al ambasadei nord-coreene în Pakistan) pentru a fi trimise înapoi când avionul nostru se va întoarce după furnizarea componentelor de rachetă", continuă documentul.

Unii oficiali din cadrul serviciilor de informaţii occidentale şi alţi experţi au declarat că în opinia lor scrisoarea este autentică şi confirmă o tranzacţie-cheie despre care aveau de multă vreme suspiciuni. Oficialii pakistanezi, inclusiv cei nominalizaţi în scrisoare, au calificat documentul drept un fals.

Guvernul nord-coreean a refuzat să comenteze scrisoarea furnizată cotidianului american de jurnalistul britanic Simon Henderson, care susţine că a transmis scrisoarea cotidianului Washington Post pentru că el nu are resursele necesare pentru a o autentifica.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici