Coreea de Sud a început cele mai vaste manevre antisubmarin din istoria sa, în Marea Galbenă

Coreea de Sud a lansat joi cele mai vaste manevre de apărare antisubmarin din istoria sa, în apropiere de zona de frontieră cu Nordul, în pofida ameninţărilor cu represalii din partea Phenianului, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării.

63 afișări
Imaginea articolului Coreea de Sud a început cele mai vaste manevre antisubmarin din istoria sa, în Marea Galbenă

Coreea de Sud a început cele mai vaste manevre antisubmarin din istoria sa, în Marea Galbenă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul de la Seul a avertizat miercuri că nu va "tolera nicio provocare" în cele cinci zile de manevre navale din Marea Galbenă. Coreea de Nord a asimilat, cu o zi înainte, aceste exerciţii cu o "invazie directă" şi a ameninţat cu o "ripostă fizică viguroasă".

Exerciţiul este conceput ca un avertisment la adresa Phenianului, după torpilarea, atribuită unui submarin nord-coreean, a corvetei Cheonan, în care au fost ucişi 46 de marinari sud-coreeni.

Potrivit unor oficiali militari sud-coreeni, la aceste manevre participă 29 de nave, între care un submarin şi un distrugător, 50 de avioane şi 4.500 de militari din cadrul forţelor terestre, navale, aeriene şi pazei de coastă.

Un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării a declarat că exerciţiile de tir submarin se vor desfăşura în apropiere de Baengnyeong, cea mai apropiată insulă de frontiera maritimă, contestată, cu Nordul.

Cheonan, pentru torpilarea căreia Seulul şi Washingtonul acuză Phenianul, în baza concluziilor unei anchete internaţionale, a fost scufundată în sud-vestul acestei insule.

Statele Unite şi Coreea de Sud au desfăşurat, la sfârşitul lui iulie, cele mai importante manevre comune, vizând să avertizeze Coreea de Nord.

Regimul comunist nord-coreean, susţinut de Beijing, a negat întotdeauna că a torpilat nava. Acest episod a intensificat tensiunile din peninsulă, în contextul în care Coreea de Nord a părăsit, de peste un an, negocierile purtate între şase ţări cu scopul de a o convinge să renunţe la ambiţiile sale nucleare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici