Criză alimentară în Afganistan. 1,1 milioane de copii afgani s-ar putea confrunta cu malnutriţie severă în acest an

În Afganistan, 1,1 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani se vor confrunta probabil cu cea mai gravă formă de malnutriţie în acest an, potrivit ONU, pe măsură ce un număr tot mai mare de copii înfometaţi şi rătăciţi sunt aduşi în secţiile de spital.

220 afișări
Imaginea articolului Criză alimentară în Afganistan. 1,1 milioane de copii afgani s-ar putea confrunta cu malnutriţie severă în acest an

ONU şi alte agenţii umanitare au reuşit să evite foametea totală după preluarea Afganistanului de către talibani anul trecut, derulând un program masiv de ajutor de urgenţă care a hrănit milioane de oameni, relatează AP.

Dar acestea se luptă să ţină pasul cu condiţiile care se înrăutăţesc neîncetat. Sărăcia creşte şi face ca tot mai mulţi afgani să aibă nevoie de ajutor, preţurile mondiale la alimente cresc din cauza războiului din Ucraina, iar promisiunile de finanţare internaţională de până acum nu se concretizează, potrivit unui raport de evaluare publicat luna aceasta.

Ca urmare, cei vulnerabili sunt victime, inclusiv copiii, dar şi mamele care se luptă să se hrănească împreună cu familiile lor.

Nazia a declarat că a pierdut patru copii din cauza malnutriţiei - două fiice şi doi fii cu vârsta sub 2 ani. "Toţi patru au murit din cauza problemelor financiare şi a sărăciei", a declarat Nazia, în vârstă de 30 de ani. Când copiii ei s-au îmbolnăvit, nu avea bani pentru a-i trata.

UNICEF, agenţia ONU pentru copii, a declarat că anul acesta se aşteaptă ca 1,1 milioane de copii să sufere de malnutriţie acută severă, cunoscută şi sub numele de epuizare severă, aproape dublu faţă de 2018 şi în creştere de la puţin sub 1 milion anul trecut.

Numărul copiilor sub 5 ani care sunt internaţi în unităţile sanitare cu malnutriţie acută severă a crescut constant, de la 16.000 în martie 2020 la 18.000 în martie 2021, apoi a sărit la 28.000 în martie 2022, a scris săptămâna trecută într-un tweet reprezentantul UNICEF în Afganistan, Mohamed Ag Ayoya.

Afectat de una dintre cele mai grave secete din ultimele decenii şi sfâşiat de ani de război, Afganistanul se confrunta deja cu o urgenţă legată de foamete; dar preluarea puterii de către talibani în august a aruncat ţara în criză. Multe agenţii de dezvoltare s-au retras, iar sancţiunile internaţionale au tăiat miliarde de dolari din finanţările pentru guvern, prăbuşind economia.

Milioane de oameni au fost aruncaţi în sărăcie, luptând pentru a-şi permite hrana pentru familiile lor. La sfârşitul anului trecut, jumătate din populaţia de aproximativ 38 de milioane de locuitori trăia sub pragul sărăciei, potrivit cifrelor ONU. Pe măsură ce economia continuă să se prăbuşească şi preţurile cresc, acest procent ar putea creşte anul acesta până la 97% din populaţie până la jumătatea anului 2022, potrivit Programului de dezvoltare al ONU.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici