CRIZA DIN SIRIA - Premierul sirian: "Armata este pregătită să facă faţă tuturor provocărilor. Are degetul pe trăgaci". Ce decizie a luat Barack Obama

Siria se aşteaptă la o acţiune occidentală împotriva teritoriului său "în orice moment", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor siriene de securitate pentru AFP. Armata siriană "este mobilizată, ea are degetul pe trăgaci", a declarat sâmbătă pentru televiziunea de stat premierul sirian Wael al-Halaqi

4152 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN SIRIA - Premierul sirian: "Armata este pregătită să facă faţă tuturor provocărilor. Are degetul pe trăgaci". Ce decizie a luat Barack Obama

CRIZA DIN SIRIA - Premierul sirian: "Armata este pregătită să facă faţă tuturor provocărilor. Are degetul pe trăgaci" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE Obama, declaraţie de presă cu privire la Siria

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a declarat sâmbătă că a luat decizia de principiu să efectueze atacuri împotriva regimului sirian, dar că cere Congresului să aprobe o asemenea operaţiune.

UPDATE Armata siriană este mobilizată şi are "degetul pe trăgaci", afirmă premierul Wael al-Halaqi

Armata siriană "este mobilizată, ea are degetul pe trăgaci", a declarat sâmbătă pentru televiziunea de stat premierul sirian Wael al-Halaqi, relatează AFP.

Într-o declaraţie scrisă, difuzată de postul oficial, el adaugă că "armata este pregătită să facă faţă tuturor provocărilor şi tuturor scenariilor".

În contextul în care ultimii observatori ONU au părăsit sâmbătă dimineaţa ţara, autorităţile siriene au oferit asigurări că se pregătesc să fie vizate şi să reacţioneze faţă de atacuri aeriene americane.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor siriene de securitate a declarat sâmbătă dimineaţa pentru AFP că se aşteaptă "la o agresiune în orice moment" şi a repetat că ţara este "pregătită să risposteze tot în orice moment".

"Această agresiune (occidentală) nejustificată nu va avea loc fără o ripostă", a adăugat acest oficial. Susţinătorii atacurilor apără "o cauză rea, care nu are nimic a face nici cu morala şi nici cu dreptul internaţional", a apreciat el.

UPDATE Hollande şi Obama îndeamnă comunitatea internaţională să "transmită un mesaj puternic" Damascului

François Hollande şi Barack Obama au îndemnat vineri comunitatea internaţională să transmită un "mesaj puternic" regimului lui Bashar al-Assad, pe care îl consideră "responsabil" de masacrul chimic de la 21 august, a anunţat Palatul Elysée într-un comunicat, relatează AFP.

"Cei doi şefi de stat au convenit că membrii comunităţii internaţionale nu pot tolera folosirea armelor chimice, că ei trebuie să considere responsabil regimul sirian şi să transmită un mesaj puternic de denunţare a acestei utilizări" a armamentului chimic, a anunţat preşedinţia franceză într-un comunicat, după câteva ore de la o conversaţie telefonică între cei doi lideri.

Ei "au discutat astăzi (vineri) despre folosirea armelor chimice pe 21 august de către regimul lui Bashar al-Assad", a anunţat preşedinţia franceză, o formulare care sugerează că responsabilitatea regimului nu le mai provoacă vreun dubiu.

"Aliaţi apropiaţi şi prieteni", se subliniază în comunicat, preşedinţa subliniind că "Franţa şi Statele Unite vor continua să se consulte pe tema Siriei şi tuturor celorlalte probleme care pun în joc securitatea internaţională".

În urma acestei conversaţii telefonice, care a început spre ora locală 18.15 (19.15, ora României) şi care s-a prelungit trei sferturi de oră, cei doi preşedinţi au ajuns la concluzia că "împărtăşesc aceeaşi certitudine cu privire la natura atacului chimic şi responsabilitatea neîndoielnică a regimului" Bashar al-Assad, a declarat o sursă din anturajul şefului statului francez pentru AFP.

François Hollande, care a "evocat hotărârea Franţei de a reacţiona şi a nu lăsa aceste crime nepedepsite", a "simţit aceeaşi hotărâre de partea lui Obama", a adăugat această sursă.

Cei doi preşedinţi au discutat anterior la telefon pe 25 august despre "răspunsuri" faţă de atacul chimic comis cu patru zile înainte, la periferia Damascului, soldat cu 1.429 de morţi, inclusiv 426 de copii, potrivit Guvernului american.

"Ne aşteptăm la o agresiune în orice moment şi suntem pregătiţi să ripostăm tot în orice moment", a subliniat acest oficial, după ce experţi ONU însărcinaţi să ancheteze acuzaţii cu privire la atacuri chimice au părăsit Siria sâmbătă dimineaţa.

"Ne vom apăra poporul şi patria cu toate capacităţile", a adăugat el, afirmând că "această agresiune (occidentală) nejustificată nu (va avea loc) fără o ripostă".

"Opinia publică este împotriva" Statelor Unite şi ţărilor occidentale care vor să efectueze un atac militar împotriva Siriei, a continuat el.

Susţinătorii atacului străin apără "o cauză rea, care nu are nimic a face nici cu morala şi nci cu dreptul internaţional. Este vorba despre o agresiune internaţională nejustificată", a continuat sursa citată.

Statele Unite şi Franţa se pregătesc pentru un atac limitat împotriva regimului sirian, acuzat că a ucis peste 400 de copii şi peste 1.000 de adulţi cu gaze toxice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici