Cutremur urmat de o scurtă alertă de tsunami în Pacific, la şase ani de la tragedia din Oceanul Indian

Un seism puternic produs în sud-vestul Oceanului Pacific a provocat duminică dimineaţa o alertă de tsunami, care a fost însă ridicată rapid după ce oamenii de ştiinţă au măsurat un val care nu depăşea 15 centimetri.

151 afișări
Imaginea articolului Cutremur urmat de o scurtă alertă de tsunami în Pacific, la şase ani de la tragedia din Oceanul Indian

Cutremur urmat de o scurtă alertă de tsunami în Pacific, la şase ani de la tragedia din Oceanul Indian

La şase ani de la tsunami care a devastat Oceanul Indian, un cutremur cu magnitudinea de 7,3 s-a produs în largul arhipelagului Vanuatu, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS).

O alertă de tsunami a fost lansată ulterior pentru Vanuatu, Noua Caledonie şi insulele Fiji.

"Datele de la nivelul mării confirmă că seismul a provocat un tsunami", a anunţat ulterior centrul de alertă în caz de tsunami în Pacific, cu sediul în Hawaii. După ce a constatat că în Vanuatu acesta a avut o înălţime de 15 centimetri în raport cu nivelul obişnuit al mării, centrul a ridicat alerta.

USGS estimase iniţial magnitudinea cutremurului la 7,6, precizând că acesta s-a produs duminică, la ora locală 00.16 (sâmbătă, 15.16 ora României), şi a fost urmat de replici cu magnitudini de 5,6 şi 5,5. Institutul a localizat seismul la 12,3 kilometri adâncime şi la o distanţă de 145 de kilometri vest de Isangel, pe insula Tanna din arhipelagul Vanuatu.

Jackie Philip, angajat al unui hotel din Port Vila, capitala Vanuatu, a declarat că turiştii încă petreceau în momentul cutremurului.

"Unii dintre noi au ieşit fugind. Am observat marea timp de câteva minute dar nu s-a întâmplat nimic", a adăugat el. Philip a precizat, de asemenea, că nu a fost nicio alertă de tsunami la radio.

Vanuatu, situat între insulele Fiji şi Australia şi la nord de Noua Zeelandă, se află pe Cercul de Foc al Pacificului, unde deplasara plăcilor scoarţei terestre provoacă seisme şi activitate vulcanică intensă.

Seismul s-a produs la şase ani de tsunami din 26 decembrie 2004, provocat de un cutremur care a avut loc în largul Indoneziei şi care a cauzat moartea a peste 220.000 de persoane în tot Oceanul Indian.

În urma acestei tragedii, în Oceanul Indian şi Oceanul Pacific a fost amplasată o reţea de elemente care înregistrează mişcarea valurilor anormale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici