CUTREMURUL din Filipine: Bilanţul s-a ridicat la 158 de morţi. Autorităţile fac eforturi pentru a ajunge în zonele afectate

Autorităţile depuneau eforturi joi să vină în ajutorul miilor de supravieţuitori ai puternicului cutremur care a afectat partea centrală a Filipinelor la începutul săptămânii şi al cărui bilanţ a ajuns la 158 de morţi.

454 afișări
Imaginea articolului CUTREMURUL din Filipine: Bilanţul s-a ridicat la 158 de morţi. Autorităţile fac eforturi pentru a ajunge în zonele afectate

CUTREMURUL din Filipine: Bilanţul s-a ridicat la 158 de morţi. Autorităţile fac eforturi pentru a ajuge în zonele afectate (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Poduri surpate, drumuri închise şi alunecări de teren blochează accesul echipelor de intervenţie în regiunile cele mai afectate de pe Insula Bohol (centru), a recunoscut Minda Morante, însărcinata în regiune cu Protecţia Civilă.

Locuitorii s-au refugiat în clădiri neafectate şi în corturi, terorizaţi de replici multiple.

"Sper că oamenii vor înţelege. Vrem să le venim în ajutor, dar problema este să ajungem la ei", a declarat pentru AFP Morante. "Recunoaştem că există «găuri» în reacţia noastră de urgenţă", a mai spus ea.

Elicoptere evacuau răniţii cel mai grav şi aduceau raţii de supravieţuire în cătune izolate, a adăugat Morante.

În satul Cantam-is, la aproximativ zece kilometri de Loon, un oraş de coastă de pe Insula Bohol, Salvador Bonito aştepta lângă un morman de noroi şi pietre, ceea ce a mai rămas din casa sa, după ce s-a surpat peste trei dintre prietenii săi.

"Oamenii trimişi de biserica mea au ajutat la căutarea printre dărâmături, dar am fost nevoiţi să abandonăm din cauza unor replici", a declarat bărbatul, membru al Martorilor lui Iehova, care aştepta în continuare serviciile de intervenţie.

"Ne bazăm pe Dumnezeu", suspină el.

Un purtător de cuvânt al Agenţiei pentru gestionarea situaţiilor de catastrofă naturală Rey Balido a anunţat că bilanţul a crescut, joi dimineaţa, la 158 de morţi, de la 152 miercuri seara.

Majoritatea victimelor se află pe Bohol, o insulă frecventată de turişti pentru "Chocolate Hills" (dealuri de ciocolată, numite astfel din cauza culorii).

Între victime nu se află vreun turist străin.

Cutremurul cu magnitudinea 7,1, care a avut loc luni dimineaţa, a distrus peste 2.000 de case şi mai multe biserici vechi, unele datând de la începutul colonizării spaniole.

Filipinele se află pe Centura de Foc a Pacificului, o regiune în care se produc numeroase cutremure şi erupţii vulcanice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici