Demersuri în Parlamentul islandez de a i se acorda cetăţenie lui Edward Snowden

O propunere susţinută de Partidul Piraţilor din Islanda, de a i se acorda cetăţenie fostului consultant american al NSA Edward Snowden, a fost lansată joi în Parlamentul islandez.

341 afișări
Imaginea articolului Demersuri în Parlamentul islandez de a i se acorda cetăţenie lui Edward Snowden

Demersuri în Parlamentul islandez de a i se acorda cetăţenie lui Edward Snowden (Imagine: Mediafax Foto)

Propunerea a fost lansată de către deputatul Partidului Stânga Verde Ögmundur Jónasson, susţinut de către Helgi Hrafn Gunnarsson, membru al Partidului Piraţilor, relatează Daily Mail, în ediţia electronică. Decizia ar putea fi luată la acest sfârşit de săptămână, înainte de încheierea sesiunii parlamentare.

"Noi am vrut să facem asta mai devreme", a scris Helgi Hrafn Gunnarsson pe pagina sa de Facebook. "Dar cetăţenia este o problemă extrem de delicată atunci când este acordată de către Parlament şi nu prin intermediul proceselor legale obişnuite", a adăugat membrul Partidului Piraţilor.

Ideea nu a primit o susţinere puternică în Parlament, dar a fost înaintată Comisiei pentru afaceri juridice.

Edward Snowden, un fost consultant american al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), se află la originea unor dezvăluiri despre un program secret al Statelor Unite de supraveghere a comunicaţiilor la nivel mondial.

De asemenea, Snowden are un prieten în Islanda, în fostul canditat la alegerile prezidenţiale, Asthor Magnusson, care strânge semnături pentru a-i acorda cetăţenie fostului consultant american.

"Fac apel la cel mai vechi Parlament din lume, Althing din Islanda, să-i acorde cetăţenie lui Edward Joseph Snowden şi să-l ajute să ajungă în siguranţă în Reykjavik", a afirmat Magnusson.

Un caz similar de acordare a cetăţeniei a avut loc în 2005, când maestrul de şah Bobby Fischer a reuşit să părăsească Japonia şi să scape de urmărirea penală pentru încălcarea sancţiunilor americane impuse fostei Iugoslavii.

Islanda găzduieşte site-ul controversat al lui Julian Assange, WikiLeaks, celebru pentru dezvăluirile secrete din politică şi care a încearcă să-l susţină pe Snowden.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici