Deputaţii neonazişti greci arestaţi, transferaţi la un tribunal

Liderul partidului neonazist grec Zori Aurii, un deputat, şi alţi patru parlamentari arestaţi sâmbătă de către autorităţi, care anchetează presupuse activităţi infracţionale ale acestei formaţiuni politice, au fost transferaţi la tribunal, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei.

308 afișări
Imaginea articolului Deputaţii neonazişti greci arestaţi, transferaţi la un tribunal

Deputaţii neonazişti greci arestaţi, transferaţi la un tribunal

"Nu ne este frică de nimic!", a declarat unul dintre ei, Ilias Panagiotaros, la ieşirea din sediul poliţiei, către ora 16.00 GMT (19.00, ora României), în faţa a zeci de camere de televiziune.

Liderul partidului Zori Aurii Nikos Michaloliakos, în vârstă de 56 de ani, a ieşit şi el din sediu, purtând un costum negru şi o cravată albă, cu cătuşe la mâini, flancat de bărbaţi cu faţa acoperită cu cagule.

Fondatorul partidului, în 1980, şi ceilalţi patru deputaţi arestaţi, dintr-un total de 18 persoane, urmau să fie conduşi la un tribunal pentru a se întâlni cu un procuror, care le-ar putea anunţa deschiderea unei anchete penale, după ce au fost arestaţi sâmbătă dimineaţa.

Această etapă va conduce la prezentarea suspecţilor în faţa unui judecător de instrucţie, pentru ca acesta să se pronunţe asupra unei eventuale inculpări. Această prezentare în faţa unui judecător poate avea loc după mai multe zile, în cazul în care persoanele vizate cer o amânare.

Potrivit unei surse judiciare, ancheta efectuată de o săptămână de către Curtea Supremă greacă a permis colectarea unor probe care permit calificarea partidului Zori Aurii drept "organizaţie infracţională".

"Mi-am terminat ancheta şi i-am transferat dosarul procurorului Curţii Supreme. Este vorba despre o organizaţie infracţională", a declarat pentru AFP, referindu-se la Zori Aurii, adjunctul procurorului Curţii Charalambos Vourliotis.

Curtea Supremă a fost însărcinată să ancheteze asasinarea, în urmă cu zece zile, a unui muzician antifascist, care a fost înjunghiat, la periferia Atenei, de către un membru Zori Aurii, care a recunoscut faptele.

Această crimă a afectat Grecia şi a provocat în cadrul Executivului, acuzat mult timp de inacţiune cu privire la neonazişti, un impuls de combativitate împotriva membrilor acestui partid, suspectat de numeroase abuzuri, dar în special împotriva străinilor, şi care a intrat în Parlament în urma alegerilor din iunie 2012, când a obţinut 18 mandate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici