Der Spiegel: În "Estul Sălbatic" se desfăşoară o formă modernă de război civil împotriva romilor

O formă modernă de război civil se desfăşoară în unele ţări est-europene, împotriva romilor, iar autorităţile stau deoparte şi privesc, deşi violenţele contra romilor ar putea fi evitate prin combaterea infracţionalităţii în "Estul Sălbatic", comentează Der Spiegel în ediţia electronică.

2103 afișări
Imaginea articolului Der Spiegel: În "Estul Sălbatic" se desfăşoară o formă modernă de război civil împotriva romilor

Der Spiegel: În "Estul Sălbatic" se desfăşoară o formă modernă de război civil împotriva romilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest război este purtat în parte de organizaţii paramilitare de extremă-dreapta sau terorişti de extremă-dreapta, de huligani şi în parte de cetăţeni furioşi, altfel respectabili. Ţările din regiune au însă o problemă gravă de autoritate. Instituţiile lor sunt slabe şi corupte. În "Estul Sălbatic", oamenii se descurcă dacă au relaţiile corecte şi sunt dispuşi să ofere mită, comentează publicaţia germană.

În aceste condiţii, romii devin cu uşurinţă ţapi ispăşitori. Ei se află la nivelul de jos al societăţii, nu dispun de lobby şi sunt slab organizaţi politic. Împotriva lor există un rasism la nivel de societate, iar acesta este legitimizat de o majoritate a elitei conducătoare, potrivit Der Spiegel.

Viaţa comunităţilor de romi se caracterizează prin sărăcie, condiţii precare, analfabetism, lipsa asistenţei sanitare, şomaj, dependenţă de ajutorul limitat al statului, prostituţie, infracţionalitate.

Nici un stat est-european şi nici Uniunea Europeană nu au propus o strategie cuprinzătoare pentru a ajuta romii să iasă din această situaţie. Deşi unele ţări şi UE alocă ajutoare de milioane de euro pentru această comunitate, banii sunt cheltuiţi de autorităţi, pentru studii sau conferinţe, şi chiar de organizaţiile pentru romi.

Lipsa de perspectivă în estul Europei a determinat zeci de mii de romi, în special din România şi Bulgaria, să plece spre vest. Refugiaţi romi au venit în Italia, Spania, Franţa, Marea Britanie şi, recent, chiar şi în marile oraşe ale Germaniei, unde muncesc pentru câţiva euro sau cerşesc, iar unii fură. În funcţie de statutul legal, unii primesc ajutoare sociale.

Pentru mulţi, este mai mult decât şi-ar fi putut imagina în ţările lor de origine. Dar vestul Europei nu poate rezolva problemele sociale vechi de decenii din Europa de Est, ci este necesară o strategie coerentă la nivel european, conchide Der Spiegel, notând că succesul va veni după mai mulţi ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici