Diaconescu: O decizie în Guvernul finlandez privind Schengen s-ar putea lua la finele lunii

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat sâmbătă că ministrul finlandez al Afacerilor europene i-a spus, într-o întâlnire, că va susţine formalizarea susţinerii aderării la Schengen de către Guvernul de la Helsinki, care ar putea lua o decizie în acest sens la finele lunii februarie.

524 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: O decizie în Guvernul finlandez privind Schengen s-ar putea lua la finele lunii

Cristian Diaconescu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax foto)

"Am avut o întâlnire cu ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb. Am discutat şi poziţia Finlandei privind aderarea la Spaţiul Schengen. El a spus că Finlanda în continuare va susţine varianta franco-germană cu primirea în două etape în cursul acestui an, dar o decizie finală se va lua în Guvernul finlandez la sfârşitul lunii februarie. Din perspectiva Ministerului finlandez al Afacerilor Europene această soluţie va fi promovată", a declarat Diaconescu pentru MEDIAFAX.

El a adăugat însă că "rămâne ca şi celelalte evaluări care vor fi făcute şi în legătură cu MCV să fie avute în vedere".

Ministrul a precizat că în acest moment mesajul lui Stubb i se pare "un semnal politic corespunzător", cu atât mai mult cu cât în cazul Finlandei Guvernul este cel care decide mandatul de urmat la Consiliile UE.

Întrebat dacă un raport nefavorabil pe MVC este de natură să schimbe poziţia Guvernului Finlandei privind Schengen, ministrul a spus: "Nu am discutat în această relaţie pentru că rapoartele pentru Bulgaria şi România nu sunt făcute publice, dar nu cred că o abordare europeană pe care Finlanda o promovează va putea face o astfel de disociere. Dar rămâne de văzut în funcţie de concluziile pe care fiecare stat le va trage după ce va primi rapoartele. Acestea sunt elaborate de experţii Comisiei, dar sunt judecate la nivel naţional de statele spaţiului Schengen".

Pe de altă parte, întrebat ce semnale are în legătură cu raportul MCV referitor la România care urmează să fie publicat săptămâna viitoare, el a precizat că este vorba despre evaluări tehnice, obiective, pe care fiecare ţară le poate interpreta în funcţie de propriile standarde.

"Rapoartele sunt tehnice, obiective, iar modul în care fiecare ţară le va interpreta depinde de standardele şi criteriile pe care fiecare ţară le are în vedere. Dar în opinia mea, cel puţin în ceea ce priveşte România, soluţiile politice de acum înainte ar trebui să fie, pe baza acestui raport, cât se poate de bune", a spus ministrul.

Întrebat dacă Finlanda este dispusă să nu mai aştepte şi raportul final din vară pe tema MCV pentru a-şi definitiva poziţia privind Schengen, ministrul a spus că nu poate anticipa un astfel de lucru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici