Dilma Rousseff câştigă alegerile şi devine prima femeie preşedinte din Brazilia

Economista Dilma Rousseff, în vârstă de 62 de ani, a fost aleasă duminică preşedintele Braziliei, cu 56 la sută din voturi, faţă de 44 la sută obţinute de rivalul său democrat, Jose Serra, în vârstă de 68 de ani, şi a devenit prima femeie preşedinte din acestă a opta economie a lumii.

154 afișări
Imaginea articolului Dilma Rousseff câştigă alegerile şi devine prima femeie preşedinte din Brazilia

Dilma Rousseff câştigă alegerile şi devine prima femeie preşedinte din Brazilia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Emoţionată până la lacrimi, ea i-a mulţumit mentorului său politic, Luiz Inacio Lula da Silva, şi a promis să continue activitatea acestuia eradicând sărăcia, în primul său discurs după câştigarea alegerilor.

Pe fundalul scandărilor "Ole, ole, ole, ola, Dilma, Dilma!", mii de simpatizanţi şi entuziaşti au invadat străzile principalelor oraşe din Brazilia pentru a sărbători victoria candidatei Partidului Muncitorilor (PT, de stânga).

Lipsită de carismă şi fără a mai fi aleasă înainte, Dilma, aşa cum o numesc familiar brazilienii, a luptat împotriva dictaturii militare în anii '70 şi a fost deţinută timp de trei ani. În cadrul Guvernului, unde a jucat un rol important, ea şi-a câştigat reputaţia de "doamnă de fier".

Ea îi datorează însă victoria în aceste alegeri popularului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, care a susţinut-o pe tot timpul campaniei.

După opt ani de mandat, preşedintele în exerciţiu a reuşit ultimul său pariu, determinând alegerea unei femei la preşedinţia ţării. În pofida unei popularităţi record, Constituţia îi interzice să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv.

Dar dacă fostul muncitor metalurgist, în vârstă de 65 de ani, părăseşte palatul prezidenţial din Planalto, el va păstra totuşi o influenţă puternică asupra Guvernului.

După ce i-a mulţumit "cu multă emoţie" lui Lula, preşedintele ales a afirmat: "voi bate deseori la uşa lui şi ştiu că ea va fi întotdeauna deschisă".

"Misiunea de a-i succeda este dificilă şi reprezintă o provocare dar voi onora această moştenire şi voi amplifica munca sa", a dat asigurări ea în faţa susţinătorilor săi, reuniţi într-un hotel din Brasilia.

Ea şi-a reiterat astfel "angajamentul său fundamental, acela de a eradica sărăcia pentru toţi brazilienii şi toate braziliencele".

"Nu vom avea linişte atât timp cât brazilienii vor suferi de foame", a adăugat ea.

Lula a scos din mizerie 29 de milioane de săraci, a redus şomajul şi a asigurat sănătatea economiei, aducând prosperitate acestei ţări cu 193 de milioane de locuitori, de două ori mai mare decât Uniunea Europeană.

Ministrul de Finanţe Guido Mantega, aflat în funcţie din 2002, a afirmat că "populaţia a votat pentru continuitatea acestui Guvern, iar noi vom continua dezvoltarea, creând locuri de muncă şi intensificând consumul intern".

În seara victorie şi la încheierea unei campanii electorale bogate în atacuri personale, Dilma Rousseff s-a vrut conciliantă cu opoziţia şi a declarat că "îi strânge mâna", făcând apel la "unire".

Mai târziu, în cursul serii, adversarul său, Jose Serra, a felicitat-o dar s-a abţinut de la a strânge mâne întinsă. "Pentru cei care îşi imaginează că am fost învinşi, nu vom face decât să începem adevărata luptă", a declarat guvernatorul de Sao Paulo.

Dilma Rousseff, într-un discurs cu alură de program departe de improvizaţiile lui Lula, a criticat protecţionismul ţărilor bogate şi a cerut "norme mai clare" împotriva speculei care sporeşte instabilitatea monedelor naţionale.

Ea a celebrat apoi victoria pe esplanada ministerelor, în centrul capitalei federale invadate de susţinătorii săi.

În străinătate, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a fost primul care a felicitat-o, subliniind că victoria sa "dovedeşte recunoaştere de către poporul brazilian a luptei considerabile pe care ea a depus-o împreună cu preşedintele Lula pentru a face din Brazilia o ţară modernă şi mai justă".

Liderul stângii radicale din America Latină, preşedintele venezuelan Hugo Chavez, a salutat, la rândul lui, victoria acestei candidate a PT, afirmând că "îi trimite un sărut dragei lui Dilma".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici