Dodon cere alegeri anticipate în Moldova din cauza preţului la gaze. "Maia Sandu ar trebui să se îndrepte de urgenţă spre Moscova"

Liderul opoziţiei pro-ruse din Republica Moldova a cerut marţi alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate şi a cerut guvernului pro-occidental să meargă la Moscova pentru a negocia gaze naturale mai ieftine din Rusia, în condiţiile în care preţurile au crescut vertiginos.

7687 afișări
Imaginea articolului Dodon cere alegeri anticipate în Moldova din cauza preţului la gaze. "Maia Sandu ar trebui să se îndrepte de urgenţă spre Moscova"

Fostul preşedinte Igor Dodon, care îşi păstrează influenţa în ciuda faptului că se află în arest la domiciliu pentru acuzaţii de trădare şi corupţie pe care le neagă, a făcut aceste comentarii la o zi după ce compania de gaze a Moldovei a declarat că preţul gazelor a crescut cu 47% în august, relatează Reuters.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Moldovagaz a cerut companiei ruseşti Gazprom să amâne plata pentru gazele naturale în luna august, dar că nu a primit încă un răspuns.

Moldova îşi cumpără gazele naturale de la gigantul Gazprom în baza unui contract care a fost întocmit anul trecut. Preţul fluctuează lunar şi este calculat din preţul la vedere al gazelor şi al petrolului, în funcţie de sezon. Preţurile spot au crescut vertiginos în acest an.

"Preşedinta Maia Sandu şi premierul Natalia Gavriliţa ar trebui să lase deoparte orgoliul şi să se îndrepte de urgenţă spre Moscova pentru a conveni un preţ mai mic pentru gaz, la fel ca şi conducerea Ungariei... care plăteşte un preţ mult mai bun decât Moldova...", a declarat Dodon.

"Ar trebui să fie organizate alegeri prezidenţiale şi parlamentare rapide, iar noile autorităţi... ar trebui să reducă de câteva ori preţul de import şi să reducă semnificativ tarifele pentru consumatorii finali", a mai spus el.

Dodon, care a pierdut realegerea în noiembrie 2020, este cercetat în patru dosare penale şi riscă până la 20 de ani de închisoare. El a fost reţinut în luna mai în fosta republică sovietică de 2,6 milioane de locuitori care a depus anul acesta cererea de aderare la UE.

Spînu a declarat că guvernul analizează trei scenarii în care Gazprom ar putea reduce furnizarea de gaze naturale cu 35%, 50% şi 100%.

Gazprom ar putea întrerupe furnizarea din cauza unei dispute de lungă durată privind datoriile moldoveneşti la gaze sau dacă Moldova nu plăteşte pentru gazele pe care le consumă.

Spînu a promis că guvernul va face tot ce poate pentru a se asigura că moldovenii vor avea încălzire centrală adecvată în această iarnă, dacă va fi nevoie, prin exploatarea diferitelor surse de energie.

Preţul gazului a crescut la 1.458,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi în această lună, de la 643 de dolari în ianuarie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici