Doi dintre fiii lui Muammar Kadhafi propun un plan pentru îndepărtarea tatălui lor de la putere

Cel puţin doi dintre fiii lui Muammar Kadhafi propun o rezolvare a conflictului libian prin îndepărtarea tatălui lor de la putere şi deschiderea căii pentru tranziţia către o democraţie constituţională, sub conducerea lui Saif Kadhafi, afirmă surse citate de New York Times în ediţia online.

62 afișări
Imaginea articolului Doi dintre fiii lui Muammar Kadhafi propun un plan pentru îndepărtarea tatălui lor de la putere

Doi dintre fiii lui Muammar Kadhafi propun un plan pentru îndepărtarea tatălui lor de la putere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Însă atât rebelii, cât şi americanii şi europenii, care-i susţin cu lovituri aeriene, insistă pentru o despărţire radicală de cei peste 40 de ani ai regimului Kadhafi.

De asemenea, nu este clar dacă Muammar Kadhafi, în vârstă de 68 de ani, a acceptat această propunere susţinută de fiii săi, Saif şi Saadi, deşi o persoană din anturajul celor doi a declarat că tatăl pare că ar accepta-o.

În pofida nemulţumirii evidente a populaţiei, el pare să creadă că rebeliunea împotriva sa este o conspiraţie străină a islamiştilor radicali şi occidentalilor "flămânzi e petrol", potrivit unui diplomat.

Această propunere oferă o nouă privire asupra dinamicii familiei Kadhafi, într-o perioadă în care colonelul, care are şapte fii, se bazează foarte mult pe ei. Rămas fără cel mai apropiat confident al său, Moussa Koussa, care a dezertat, şi izolat de zeci de ani de încercări de lovituri de stat şi răfuieli interne, Muammar Kadhafi şi-a pus fiii, de încredere, în funcţii politice şi militare.

Ideea vizează, totodată, neînţelegeri mai vechi dintre fiii săi. În timp ce Saif şi Saadi s-au orientat către deschideri politice şi economice occidentale, Khamis şi Mutuassim sunt consideraţi conservatori. Khamis conduce o temută forţă de miliţie pentru reprimarea protestelor interne. Mutuassim, consilier naional pentru securitate internă, cu propria miliţie, este considerat un rival al lui Saif, în competiţia pentru a prelua puterea de la tatăl lor. Dar Saadi, care a fost jucător profesionist de fotbal, ofiţer militar şi om de afaceri, susţine planul cu fermitate, potrivit sursei citate.

Cei doi fii "vor să se mişte în direcţia schimbării pentru ţară" fără tatăl lor, a declarat, duminică, sub protecţia anonimatului, o persoană apropiată taberei lui Saif şi Saadi. "Au întâmpinat numeroase dificultăţi din partea vechii gărzi, dar dacă vor avea undă verde, vor ridica ţara rapid", a subliniat această sursă. Unul dintre fii, a continuat această persoană, a afirmat de mai multe ori că "dorinţele rebeliunii sunt ale sale".

Aceste propuneri sunt ultimele dintr-o serie de conflicte între Saif şi tatăl său, în ultimii ani, în viaţa publică din Libia, Saif fiind când îndemnat la reforme politice, când oprit. Ele ar putea reprezenta, totodată, semnul că Guvernul Kadhafi s-ar simţi sub presiune, după două săptămâni de lovituri aeriene. Un oficial a declarat că Mohamed Ismail, un consilier al lui Saif, a prezentat, la Londra, propunerea ca Seif să preia puterea de la tatăl său. Dar Mutuassim se poate opune, din cauza rivalităţii cu Saif. Însă, un diplomat familiar cu propunerea a declarat, însă, că discuţiile nu au avansat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici