Doi jurnalişti, agresaţi de forţele de ordine în cadrul unei manifestaţii la Atena

Poliţia a deschis o anchetă după ce doi jurnalişti au fost agresaţi de forţele de ordine în cadrul unei manifestaţii organizate miercuri seara la Atena, după sinuciderea unui septuagenar, care a impresionat opinia publică, a anunţat joi poliţia greacă, citată de AFP.

60 afișări
Imaginea articolului Doi jurnalişti, agresaţi de forţele de ordine în cadrul unei manifestaţii la Atena

Doi jurnalişti, agresaţi de forţele de ordine în cadrul unei manifestaţii la Atena (Imagine:Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Jurnalista Rena Maniou, concediată recent de postul de televiziune privat Antena, a fost împinsă violent de scutieri şi a căzut pe jos, ceea ce a condus la spitalizarea ei în noaptea de miercuri spre joi, potrivit aceleiaşi surse.

Un jurnalist al postului public de televiziune Net, Georges Gerafentis, a declarat că scutierii l-au atacat în timp ce încerca să se identifice ca jurnalist.

"Le-am spus că sunt jurnalist, dar scutierii m-au împins brutal şi am căzut pe pavaj", a declarat el pentru postul de televiziune.

Incidentele au izbucnit în cursul serii, când forţelede ordine au lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup format din aproximativ 50 de tineri care aruncau cu pietre în poliţişti, la încheierea unei manifestaţii la care au participat 1.000 de persoane în piaţa Syntagma din faţa Parlamentului.

Pe peluza acestei pieţe, teatrul mai multor manifestaţii împotriva austerităţii în ultimii doi ani, un farmacist pensionar în vârstă de 77 de ani şi-a tras un glonţ în cap cu câteva ore înainte, în cursul dimineţii de miercuri.

O scrisoare redactată de mână a fost descoperită în buzunarul victimei, a anunţat poliţia. Potrivit unor extrase din această scrisoare publicate joi de presa greacă, bărbatul acuză Guvernul că l-a lăsat fără resurse, comparându-l cu Executivul instalat de ocupanţii nazişti în 1941.

"Nu vreau să îi las moştenire datorii copilului meu", a scris el, potrivit presei.

Numeroase persoane continuau să defileze, joi dimineaţa, în piaţa Syntagma, prin faţa unui chiparos unde a avut loc incidentul, depunând flori şi mesaje în memoria victimei.

Atacurile poliţiştilor împotriva jurnaliştilor sunt recurente în ultimele luni în Grecia, iar organizaţia neguvernamentală Reporters sans frontières a protestat recent faţă de comportamentul "inacceptabil" al forţelor de ordine faţă de presă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici