Doi jurnalişti de la un ziar din Crimeea, arestaţi în Ucraina de organizaţia Pravîi Sektor: "Am stabilit cine erau şi acum îi vom elibera"

Doi jurnalişti de la un ziar din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în martie, au fost daţi dispăruţi în Ucraina de duminică, a anunţat luni publicaţia, relatează AFP. Organizaţia radicală naţionalistă ucraineană Pravîi Sektor, ai cărei membri sunt angajaţi în lupte în estul ţării, a confirmat marţi că deţine doi jurnalişti care lucrează pentru un ziar din Crimeea.

271 afișări
Imaginea articolului Doi jurnalişti de la un ziar din Crimeea, arestaţi în Ucraina de organizaţia Pravîi Sektor: "Am stabilit cine erau şi acum îi vom elibera"

Doi jurnalişti de la un ziar din Crimeea, daţi dispăruţi în Ucraina (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 12:45 Organizaţia Pravîi Sektor confirmă că deţine doi jurnalişti din Crimeea, care vor fi eliberaţi

Organizaţia radicală naţionalistă ucraineană Pravîi Sektor, ai cărei membri sunt angajaţi în lupte în estul ţării, a confirmat marţi că deţine doi jurnalişti care lucrează pentru un ziar din Crimeea şi care realizau un reportaj în regiune, dând asigurări că îi va elibera rapid, transmite AFP.

"Confirm că jurnaliştii Evghenia Koroleva şi Maksim Vasilenko au fost arestaţi ieri seară în apropiere de Doneţk", a declarat pentru AFP Andrei Tarasenko, unul dintre reprezentanţii organizaţiei.

"Am stabilit cine erau şi acum îi vom elibera", a adăugat acesta.

Maksim Vasilenko, fotoreporter al ziarului "Telegraf de Crimeea", care colaborează în mod regulat cu AFP şi agenţia publică rusă RIA Novosti, şi jurnalista Evghenia Koroleva nu au mai dat nici un semn de duminică seara, anunţase luni redactorul şef al ziarului, Maria Volkonskaia.

Potrivit acesteia, ei se întorceau în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în martie de Rusia, după un reportaj privind defilarea umilitoare a unor prizonieri de război ucraineni, duminică, la Doneţk, fieful separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

La începutul lui august, Rusia, pe care Occidentul o acuză de implicare în conflictul ucrainean, a demarat o anchetă privind dispariţia în Ucraina a unui fotoreporter al agenţiei de presă RIA Novosti, Andrei Stenin.

Începând de duminică, de la ora 18.30 GMT (21.30, ora României), "nu am mai avut nicio veste" de la Maksim Vasilenko, fotograf la ziarul "Krîmski Telegraf", care lucra de asemenea pentru AFP şi agenţia rusă RIA Novosti, şi de la colega sa, jurnalista Evghenia Koroliova, a declarat redactorul-şef al ziarului, Maria Volkonskaia.

"Evghenia a sunat-o ieri (duminică) seara pe o prietenă, afirmând că activişti din grupul ultraradical ucrainean Pravîi Sektor i-au dat jos din autobuzul" la bordul căruia cei doi jurnalişti se întorceau în Crimeea, a precizat Volkonskaia.

"Din acel moment, nu cunoaştem nimic despre soarta lor", a subliniat ea.

"Vom verifica ipoteza unei posibile implicări a Gărzii Naţionale ucrainene şi a structurilor de forţă în reţinerea jurnalistului rus", a anunţat Comiterul rus de anchetă într-un comunicat.

În iunie, alţi doi jurnalişti de a postul de televiziune Zvezda, care aparţine Ministerului rus al Apărării, au fost arestaţi de Garda Naţională ucraineană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici