Doi jurnalişti turci, acuzaţi că au dezvăluit secrete de stat, eliberaţi: "Noi am fost eliberaţi, dar încă 30 de colegi de-ai noştri sunt, în continuare, în închisoare" - VIDEO

Doi jurnalişti turci, acuzaţi că au revelat secrete de stat, au fost eliberaţi, vineri, după trei luni de închisoare, informează BBC News online.

620 afișări
Imaginea articolului Doi jurnalişti turci, acuzaţi că au dezvăluit secrete de stat, eliberaţi: "Noi am fost eliberaţi, dar încă 30 de colegi de-ai noştri sunt, în continuare, în închisoare" - VIDEO

Doi jurnalişti turci, acuzaţi că au dezvăluit secrete de stat, eliberaţi: "Noi am fost eliberaţi, dar încă 30 de colegi de-ai noştri sunt, în continuare, în închisoare" (Imagine: haber.sol.org.tr)

Can Dundar şi Erdem Gul, de la ziarul turc Cumhuriyet, au fost reţinuţi în noiembrie 2015, fiind acuzaţi că au revelat secrete de stat după ce au prezentat un material în care acuzau guvernul turc că a încercat să vândă armament militanţilor reţelei teroriste Stat Islamic din Siria.

Dar Curtea Constituţională de Justiţie a Turciei a respins aceste acuzaţii, care încalcă libertatea de exprimare a presei. Cei doi au fost eliberaţi vineri dimineaţă, după ce au petrecut 92 de zile în închisoare. Procesul lor a fost programat pentru data de 25 martie.

"Este un proces despre libertatea de exprimare a presei", a declarat Dundar, editorul-şef al publicaţiei.

"Noi am fost eliberaţi, dar încă 30 de colegi de-ai noştri sunt, în continuare, în închisoare", a explicat Dundar.

Curtea Constituţională a analizat joi solicitările celor doi inculpaţi şi a decis eliberarea acestor, concluzând că "libertatea de exprimare a presei a fost îngrădită". Decizia a fost adoptată cu 12 voturi favorabile şi trei împotrivă.

Ei au fost acuzaţi că au revelat secrete de stat pentru "scopuri de spionaj", urmărind să acuze brutal guvernul turc de susţinerea "unei grupări teroriste armate". Cei doi au fost deţinuţi într-o închisoare de la periferia Istanbului.

În raportul organizaţiei Freedom House prezentat în ianuarie, Turcia este clasată pe locul 149 din 180 în ceea ce priveşte gradul de libertate al presei în anul 2015, la nivel global.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici