Procurorii cer detenţie pe viaţă pentru jurnalişti turci care au dezvăluit trafic cu arme spre Siria

Procurorii turci solicită condamnarea la detenţie pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate pentru doi jurnalişti acuzaţi de terorism, după ce aceştia au dezvăluit că serviciile secrete turce trimit armament în Siria, afirmă surse citate de site-ul agenţiei Reuters.

1678 afișări
Imaginea articolului Procurorii cer detenţie pe viaţă pentru jurnalişti turci care au dezvăluit trafic cu arme spre Siria

Procurorii cer detenţie pe viaţă pentru jurnalişti turci care au dezvăluit trafic cu arme spre Siria

Can Dundar, editor-şef al publicaţiei laice Cumhuriyet, şi Erdem Gul, editor la acelaşi ziar, sunt în arest preventiv din noiembrie 2015 într-un caz care a generat critici vehemente pe plan internaţional la adresa Administraţiei Recep Tayyip Erdogan.

Ziarul Cumhuriyet a relatat că Administraţia de la Ankara ajută insurgenţii sirieni. Cei doi jurnalişti au difuzat, în mai 2015, o înregistrare video care ar suprinde agenţi ai serviciilor secrete turce care transferau armament în Siria, pentru a ajuta grupurile insurgente şi organizaţiile teroriste care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad. Însă cei doi jurnalişti sunt acuzaţi de susţinere a unui grup terorist şi de publicarea unor materiale prin încălcarea legislaţiei privind securitatea statului turc.

Potrivit unui document judiciar obţinut de agenţia Reuters, procurorii vor condamnarea la detenţie pe viaţă, plus încă 30 de ani, pentru cei doi ziarişti turci, sentinţe care ar presupune că nu vor putea fi eliberaţi condiţionat niciodată şi vor sta în izolare 23 de ore pe zi.

Implicarea Turciei în conflictul din Siria este un subiect sensibil pe plan internaţional, în contextul în care Alianţa Nord-Atlantică cere Ankarei să intensifice operaţiunile contra reţelei teroriste Stat Islamic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici