Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: Pe 16 septembrie se va discuta despre viitorulul Blocului post-Brexit, nu strategia de negociere

Liderii UE vor discuta la summitul de la Bratislava din data de 16 septembrie despre viitorul Blocului comunitar după ce M.Britanie îl va părăsi, însă nu vor discuta despre termenii de ieşire a ţării din Uniune până când Londra nu va anunţa oficial că o va face, a declarat Donald Tusk.

814 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: Pe 16 septembrie se va discuta despre viitorulul Blocului post-Brexit, nu strategia de negociere

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: Pe 16 septembrie se va discuta despre viitorulul Blocului post-Brexit, nu strategia de negociere

Britanicii au votat, în cadrul unui referendum care a avut loc în iunie 2016, ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană, însă este necesară o notificare oficială către Bruxelles, potrivit Reuters.

Premierul britanic, Theresa May, a declarat că nu va trimite o notificare formală până în anul 2017, pentru a avea timp să pregătească procedurile de negociere.

Diplomaţii spun că Marea Britanie ar prefera să cunoască în linii mari termenii separării înainte de a iniţia procedurile de ieşire din Blocul comunitar, lucru respins în mod repetat de oficialii Uniunii Europene.

Liderii UE se vor întruni în Bratislava pe data de 16 septembrie, iar primul loc în agenda discuţiilor va fi ocupat de subiectul privind consecinţele politice asupra Blocului comunitar apărute în urma deciziei Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană.

"Trebuie să discutăm despre ceea ce înseamnă Brexitul din punct de vedere politic pentru Uniunea Europeană", a declarat joi Donald Tusk, la Luxemburg. Tusk a subliniat că discuţiile se vor concentra asupra viitorului Uniunii Europene, nu asupra Marii Britanii.

"Intenţia noastră nu este de a discuta despre Marea Britanie la Bratislava sau despre strategia noastră de negociere vizavi de aceasta. Poziţia noastră este foarte clară: nu vor exista negocieri fără o notificare în prealabil (n.r. notificarea oficială din partea Marii Britanii că părăseşte UE)", a spus acesta.

May şi miniştii britanici au spus miercuri că ţara lor intenţionează să ajungă la o înţelegere unică cu UE, care ar include controlul imigrării precum şi un acord comercial avantajos.

Acest lucru este unul dificil, pentru că accesul Marii Britanii pe piaţa UE este condiţionat de acceptarea de către britanici a celor patru libertăţi europene de circulaţie, inclusiv libera circulaţie a persoanelor - pe care ţara doreşte să o restricţioneze în urma preocupărilor legate de imigrare.

Tusk a afirmat că lupta împotriva migraţiei clandestine rămâne o problemă în cadrul Uniunii Europene, deşi din 2015, s-au depus multe eforturi pentru a răspunde acestei provocări.

"Scopul nostru trebuie să fie clar: Nu va mai trebui să permităm niciodată repetarea haosului din anul 2015 în Europa", a spus Tusk, adăugând că nu este un accident faptul că problema imigrarării a fost unul dintre elementele principale din cadrul campaniei "leave".

Liderii Uniunii Europene vor discuta, de asemenea, despre lupta împotriva terorismului şi felul în care va trebui să li se răspundă preocupărilor cetăţenilor UE legat de faptul că globalizarea este o ameninţare la adresa prosperităţii economice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici