Donald Tusk: UE să rămână unită, o "superputere", în faţa ameninţărilor din partea Rusiei, Chinei şi SUA

Uniunea Europeană trebuie să menţină statutul de "superputere" şi trebuie să apere ordinea internaţională bazată pe "principiile statului de drept", afirmă Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, lansând un apel la unitate în faţa ameninţărilor din partea Rusiei, Chinei şi Statelor Unite.

2055 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk: UE să rămână unită, o "superputere", în faţa ameninţărilor din partea Rusiei, Chinei şi SUA

Donald Tusk: UE să rămână unită, o "superputere", în faţa ameninţărilor din partea Rusiei, Chinei şi SUA (Imagine: AFP / Mediafax Arhiva Foto)

Uniunea Europeană trebuie să menţină statutul de "superputere" şi trebuie să apere ordinea internaţională bazată pe "principiile statului de drept", afirmă Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, lansând un apel la unitate în faţa ameninţărilor din partea Rusiei, Chinei şi Statelor Unite.

"Provocările cu care se confruntă acum Uniunea Europeană sunt cele mai periculoase de la semnarea Tratatului de la Roma. Acum, ne confruntăm cu trei ameninţări care nu au mai fost niciodată la un asemenea nivel. Prima ameninţare, externă, se referă la noua situaţie geopolitică. China este din ce în ce mai ambiţioasă, mai ales la nivel maritim, Rusia are politici agresive faţă de Ucraina şi faţă de alţi vecini, apoi avem războaiele, terorismul şi anarhia din Orientul Mijlociu şi din Africa, islamul radical jucând un rol major; de asemenea, avem de-a face cu declaraţii îngrijorătoare din partea noii Administraţii americane (...)", a afirmat Donald Tusk.

"A doua ameninţare, internă, are legătură cu ascensiunea sentimentelor anti-UE, sentimente de tip naţionalist, xenofob. (...) A treia ameninţare se referă la starea elitelor proeuropene. Declinul încrederii în integrarea politică, cedarea în faţa argumentelor populiste şi punerea sub semnul întrebării a valorilor fundamentale ale democraţiei liberale sunt vizibile", a atras atenţia Donald Tusk.

"Într-o lume plină de tensiuni şi confruntare, avem nevoie de curaj, determinare şi solidaritate politică la nivel european. Fără aceste elemente, nu vom supravieţui. Dacă nu avem noi încredere în noi, în sensul integrării mai profunde, de ce ar trebui să aibă altcineva?", a continuat Tusk într-un mesaj care are sloganul "Uniţi vom rezista, divizaţi vom cădea".

"Uniunea Europeană nu trebuie să abandoneze rolul de superputere comercială cu atitudine deschisă, protejând, în acelaşi timp, propriii cetăţeni şi companii, şi amintind că un comerţ liber înseamnă chiar comerţ liber. De asemenea, trebuie să apărăm cu fermitate ordinea internaţională bazată pe principiile statului de drept. Nu putem ceda în faţa celor care vor să slăbească sau să anuleze relaţia transatlantică, fără de care ordinea globală şi pacea nu pot supravieţui. Trebuie să le amintim prietenilor americani de propriul motto: uniţi vom rezista, divizaţi vom cădea", a subliniat Donald Tusk.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici