Eforturile străine de mediere în criza din Egipt au eşuat, anunţă preşedinţia

Emisarii internaţionali care încearcă o mediere menită să evite o înfruntare între forţele de ordine şi manifestanţi islamişti ce reclamă reinstalarea ca preşedinte a lui Mohamed Morsi, destituit de armată, au eşuat în eforturile lor, a anunţat miercuri preşedinţia egipteană.

133 afișări
Imaginea articolului Eforturile străine de mediere în criza din Egipt au eşuat, anunţă preşedinţia

Eforturile străine de mediere în criza din Egipt au eşuat, anunţă preşedinţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul interimar, instalat de către armată, care l-a destituit în urmă cu o lună pe primul preşedinte egiptean ales în mod democratic, "învinovăţeşte (mişcarea) Fraţii Musulmani de eşecul acestor eforturi", afirmă preşedinţia într-un comunicat.

Influenta confrerie islamistă a lui Morsi organizează de peste o lună două acţiuni de ocupare la Cairo, pe care forţele de ordine ameninţă să le disperseze prin forţă. După uciderea a peste 250 de persoane în decurs de o lună - în principal islamişti - în confruntări atât între susţinători şi oponenţi ai lui Morsi, cât şi între forţele de ordine şi susţinători ai lui Morsi, comunitatea internaţională se teme de o adevărată baie de sânge dacă poliţia încearcă să disperseze ocupanţii.

"Faza eforturilor diplomatice s-a încheiat astăzi (miercuri)", insistă preşedinţia, care "consideră mişcarea Fraţii Musulmani integral responsabilă de consecinţele viitoare ale încălcării legii (de către aceasta) şi de punerea în pericol a securităţii publice".

Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), dar şi Uniunea Africană (UA), Qatarul şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au trimis la Cairo, de o săptămână, miniştri şi reprezentanţi cu scopul de a încerca să îndemne autorităţile la reţinere şi să îi convingă pe islamişti să se disperseze.

Adjunctul secretarului de Stat american William Burns, care şi-a prelungit cu câteva zile o vizită-surpriză la Cairo, a părăsit Egiptul miercuri dimineaţa, au declarat pentru AFP surse aeroportuare sub protecţia anonimatului. Reprezentantul UE Bernardino Leon se afla în continuare la Cairo miercuri la prânz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici