Elveţienii votează duminică asupra salariului minim şi a cumpărării unor avioane de luptă

Primele birouri de vot s-au deschis, duminică, ora 08.00 (09.00 ora României), în Elveţia pentru a le permite cetăţenilor să se pronunţe asupra a două subiecte: un salariu minim de 22 de franci elveţieni (18 euro) pe oră şi cumpărarea a 22 de avioane de luptă.

238 afișări
Imaginea articolului Elveţienii votează duminică asupra salariului minim şi a cumpărării unor avioane de luptă

Elveţienii votează duminică asupra salariului minim şi a cumpărării unor avioane de luptă (Imagine: Shutterstock)

Totuşi, cei mai mulţi alegători care au vrut să participe la scrutin au făcut-o, fie pentru că unele birouri de vot au fost deschise sâmbătă la Zurich, fie pentru că au optat pentru votul prin corespondenţă. La Geneva de exemplu, 95 la sută dintre alegători au votat deja.

Birourile de vot se vor închide în jurul orei 12.00 (13.00 ora României), iar primele tendinţe, canton cu canton, ar urma să fie anunţate în cursul după-amiezii.

Potrivit ultimelor sondaje, elveţienii ar urma să respingă iniţiativa sindicatelor care cer instituirea unui salariu minim unic în Elveţia de 22 de franci elveţieni pe oră, aproximativ 4.000 de franci elveţieni brut (3.300 de euro) pentru 42 de ore pe săptămână.

Această iniţiativă a fost combătută de dreapta, mediile agricole, Parlament şi Guvern, care văd în ea un pericol pentru locurile de muncă şi subliniază că există deja salarii minime în multe branşe profesionale.

O mare parte din populaţie se teme, de asemenea, că un astfel de salariu minim - care ar fi cel mai ridicat din lume - nu va face decât să crească şomajul, un fenomen aproape inexistent în Elveţia (rata era de 3,2 la sută în aprilie).

Suspansul în jurul cumpărării a 22 de avioane de luptă suedeze s-a accentuat însă în ultimele săptămâni. Potrivit ultimului sondaj, respingerea avionului Gripen, o iniţiativă susţinută de partidul de stânga şi de Verzi, deţine primul loc dar a pierdut teren.

Apreciind că o parte dintre avioanele de luptă de care dispun Forţele armate elveţiene sunt în prezent "învechite", Guvernul elveţian şi Parlamentul au decis să cumpere "22 de avioane de luptă moderne de tip Gripen".

Dar adversarii proiectului afirmă că factura ar fi prea mare, că Elveţia este înconjurată de ţări prietene şi că avionul, a cărui variantă E comandată nu există decât pe hârtie, nu este suficient de performant sau că este timp mai târziu pentru studierea unei alte comenzi.

În această duminică, un lucru pare sigur: elveţienii ar urma să accepte o iniţiativă care cere ca toate persoanele condamnate pentru abuz sexual asupra unui copil sau a unei persoane dependente să fie privată de dreptul de a exercita o activitate profesională sau benevolă în contact cu minorii sau persoanele dependente.

În Elveţia, pentru a fi acceptată, o iniţiativă trebuie să obţină majoritatea populaţiei şi a cantoanelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici